Uluslararası Af Örgütü, geçtiğimiz yılın Kasım ayında İran ve Doğu Kürdistan (Rojhelat) genelinde İran İslam Cumhuriyeti rejimine karşı gerçekleşen büyük protesto gösterileri sırasında, aralarında kadın ve çocukların da olduğu 304 kişinin İran rejim güçleri tarafından öldürüldüklerine dair ellerinde güvenilir katınlar olduğunu duyurdu.
Af Örgütü tarafından yapılan açıklamada, İran ve Rojhelat’ın 37 kentindee gerçekleşen protesto gösterilerinde İran rejiminin müdahaleleri sonucu 10 kadın ile 23 çocuğun da hayatını kaybettiği belirtildi.
Hayatını kaybedenlerden 220'sinin iki gün içerisinde öldürüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Video analizleri dahil Af Örgütü tarafından yapılan araştırmalarda, protestolar sırasında göstericilerin ateşli silahlara sahip olduğuna ya da onların güvenlik güçlerince ölümcül güç kullanımını gerektirecek şekilde bir tehdit oluşturduklarına dair hiçbir kanıt bulunmuyor."
Bununla birlikte sadece bir kentte gösteriler sırasında güvenlik güçleri ile göstericilerin iki kez silahlı çatışmaya girdiğinin de tespit edildiği kaydedildi.
Luther: Öldürme çılgınlığının acımasızlıklarını gösteriyor
Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Araştırma ve Savunma Direktörü Philip Luther, "Hiçbir tehdit oluşturmamalarına rağmen çok sayıda insanın vurulması, güvenlik güçlerinin yasadışı öldürme çılgınlığının düpedüz acımasızlığını gösteriyor" ifadelerini kullandı.
Gösteriler sırasında hayatını kaybedenlerin ailelerinin adalet talebinin yetkililer tarafından engellendiğinin altını çizen Luther, "Ulusal düzeyde herhangi bir sorumluluk ihtimalinin yokluğu göz önüne alındığında Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi üyelerine, cinayetlerle ilgili soruşturma başlatma ve hakikat, adalet ve tazminat yollarını belirleme çağrısını tekrarlıyoruz" açıklamasında bulundu.
ABD yaptırımlarının da etkisiyle ekonomik açıdan zor günler geçiren İran dejimi, Kasım 2019'da Yargı Erki Başkanı, Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanından oluşan Ekonomi Koordinasyon Yüksek Konseyinin kararıyla benzin fiyatına yüzde 200 zam yapılmasının ardından İran ve Rojhelat’ta büyük protesto gösterileri başlamıştı.
İran ve Rojhelat'ın birçok kentinde yaklaşık bir hafta süren gösterilerde kamu binaları, bankalar, benzin istasyonları tahrip edilip ateşe verildi.
İran rejimi, eylemcileri "dış güçlerin desteklediği bozguncular" olarak tanımlamış ve göstericilere sert müdahale edilmişti.
Gösterilerdeki ölü ve yaralı sayısı hakkında İran rejim yetkilileri şu ana kadar resmi bir açıklama yapmazken, Uluslararası Af Örgütü en az 304 kişinin öldüğünü duyurmuştu.