Skip to main content

Başûr’da protestolarda kan aktı: İki gösterici hayatını kaybetti

Başûr’da protestolarda kan aktı: İki gösterici hayatını kaybetti
Güney Kürdistan’ın Süleymaniye ve bazı ilçelerinde dün gece gerçekleştirilen protesto gösterileri sırasında parti binalarının yanı sıra özel ve kamuya ait mülkiyetler ateşe verildi. Gösterilerde 2 kişinin hayatını kaybettiği, ondan fazla kişinin de yaralandığı bildirildi. Başbakan Barzani sağduyu çağrısı yaptı.
posted onDecember 8, 2020
nocomment

Güney Kürdistan’ın (Başûr) Süleymaniye ve bazı ilçelerinde dün gece ekonomik krizi ve ücretlerin ödenmemesini protesto etmek amacıyla başlayan gösteriler sırasında parti binalarının yanı sıra özel ve kamuya ait mülkiyetler ateşe verildi. Gösterilerde 2 kişinin hayatını kaybettiği, ondan fazla kişinin de yaralandığı bildirildi.

Gösteriler sırasında bazı göstericilerin Kürdistan Demokrat Partisi (PDK), Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Değişim Hareketi (Goran) Kürdistan İslami Toplum Partisi (Komel) Kürdistan İslami Birliği’nin (Yekgirtu) binalarını ateşe verdiği aktarıldı.

Süleymaniye’nin Seyid Sadıq ilçesinde yoğunlaşan gösterilerde protestocuların kaymakamlık binası ve kaymakamın evini de ateşe verdiği ifade edildi.

Protestoların, Seyid Sadık çarşısında başladığı ve bir grubun parti binalarının olduğu bölgeye yöneldiği vurgulanırken, bazı kaynaklar silah seslerinin geldiğini aktardı.

Öte yandan, ilçedeki Goran binasının da tümüyle yandığı bildirilirken, Goran Seyid Sadık Şube Başkanı Melbend Ahmed, binada 50 bin doları aşkın zararın oluştuğunu söyledi.

Protesto gösterileri sırasında çıkan çatışmalarda en az 2 kişinin hayatını kaybettiği, ondan fazla kişinin de yaralandığı kaydedildi.

Pîremegrun

Öte yandan, Piremegrun nahiyesindeki protesto gösterilerinde de PDK ve YNK binalarına saldırı düzenlenip ateş açıldığı iddia edildi. PDK Piremegrun Yetkilisi Şirwan Abdullah, güvenlik yetkililerinin kendilerinden parti binasını boşaltmalarını istediğini aktardı.

Germiyan

Germiyan'a bağlı Kifrî beldesinde gerçekleşen gösteriler sırasında YNK binasının yakıldığı, binanın yakıldığı sırada güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 17 yaşındaki Ako Selman isimli bir gencin ağır yaralandığı ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı bildirildi.

Buradaki protestolarda protestocular PDK ve Goran partilerine ait binalara saldırdı.

Çemçemal

Öte yandan Çemçemal’deki protesto gösterileri sırasında 16 yaşındaki Adem Yahya isimli gencin hayatını kaybettiği, 2 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Ranya

Ranya'da düzenlenen protesto eylemlerinde de çatışmalar yaşandı. Güvenlik güçleri ile eylemciler arasındaki çatışmalarda 20 dolayında eylemci yaralanırken, bir o kadarı da gözaltına alındı. Protesto eylemi 3 saat kadar sürdü.

Başbakan Barzani: Zorlu süreci atlatmak için her türlü çabayı gösteriyoruz

Barzani

 

Son günlerde yoğunlaşan protesto gösterilerinin şiddet olaylarına dönüşmesi ardından konuya dair açıklama yayımlayan Kürdistan Bölge Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi, Irak ve dünyanın ekonomik bir krizden geçtiğini ifade ederek, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin, bu zorlu süreci atlatmak için her türlü çabayı gösterdiği söyledi.

Anlaşmaya varmak için Bağdat hükümetine karşı anayasal çerçevede her türlü toleransı gösterdiklerini ifade eden Başbakan, bazılarının halkın duygularını, şahsi çıkarları için kullanarak Kürdistan halkının çıkarlarını savundukları iddiasında bulunduklarını bildirdi.

Irak hükümeti ile Kürdistan Bölgesi’nin mali haklarını elde etmesi için müzakerelerin devam ettiğini ve şimdiye kadar mali hakların Erbil hükümetine ödenmediğini vurgulayan Başbakan, “Şüphesiz Kürdistan Bölgesi Hükümeti, vatandaşların omuzlarındaki yükün ve zorlu yaşam koşullarının farkında” dedi.

Barışçıl ve medeni gösterilerin yasalar çerçevesinde meşru bir hak olduğunu söyleyen Başbakan, şiddet ve yıkıma başvurmanın meşru protesto hakkından farklı olduğunu kaydetti.

Kürdistan Bölgesi güvenlik güçlerinin, göstericilerin ve tüm halkın can güvenliğini korumakla yükümlü olduğunun altını çizen Başbakan, kamu malları, özel mülk ve parti binalarına saldıranların yasalar çerçevesinde yargılanacağını ifade etti.

Yaşanan zorlu sürecin Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin isteği dışında yaşandığını söyleyen Başbakan, vatandaşlara çağrıda bulunarak, Kürdistan Bölgesi’nin güvenliğini tehlikeye atmayı amaçlayan çaba ve mesajların etkisi altına girmemelerini istedi.

Başbakan, söz konusu zorlu sürecin aşılması için siyasi partilerin de destek olmasını isterken, istikrar ve Kürdistan Bölgesi’nin siyasi statüsünün korunmasının herkesin sorumluluğunda olduğunu vurguladı.