Skip to main content

Jeffrey: Suriye’de Esad’ı durdurduk ancak İran’ı çıkaramadık

Jeffrey: Suriye’de Esad’ı durdurduk ancak İran’ı çıkaramadık
ABD’nin eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Donald Trump yönetiminin Irak ve Suriye’de terör güçleriyle mücadelede ağır bir şekilde kaybetmeyi önleyen stratejik politikalarına övgüde bulundu ancak Trump yönetiminin Suriye’de yapılması gereken stratejik 3 hedefi gerçekleştiremediği söyledi.
posted onDecember 7, 2020
nocomment

ABD’de 3 Kasım başkanlık seçimlerinin ardından istifa eden ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Donald Trump liderliğindeki ABD yönetiminin Irak ve Suriye’deki terörle mücadeleyle ilgili stratejik politikalarına övgüde bulunarak, ancak Suriye’de yapılması gereken stratejik 3 hedefi gerçekleştiremediği söyledi.

Jeffrey, The Times of Israel gazetesine verdiği röportajda, bölgeyi Trump’ın göreve geldiği zamandan daha iyi durumda terk ettiklerini söyleyerek şu ifadelerle devam etti;

“Ancak Trump yönetimi bölgedeki 3 hedefe ulaşamadı. Bunlar İran rejimine bağlı güçleri Suriye topraklarından çıkarmak, DAİŞ’i tamamen yok etmek ve Suriye krizine siyasi çözüm bulmak. Oysa bizim yaptığımız rejim güçlerinin ilerlemesini durdurmak ve askeri durumu olduğu gibi tutmak oldu.”

ABD ve Uluslararası Koalisyon’un Suriye rejimi Devlet Başkanı Beşar Esad’ın sahada kazanımlar elde etmesini engelleyen bir ‘askeri çıkmaz’ sağladığını söyleyen Jeffrey, Türk ordusun da aynısını Batı Kürdistan’ı (Rojava) işgal ederek yaptığını, bu esnada İsrail hava kuvvetlerinin ise gökyüzüne hükmettiğini söyledi.

Çökmüş bir devletin mirası Rusya ve İsrail’e kaldı

Jeffrey, Suriye hükümetine yönelik diplomatik izolasyonu sürdürmeyi kabul eden Arap Birliği üyeleri ile olan işbirliğine ek olarak, ‘Esed rejimini ekonomik olarak ezen’ yaptırımların uygulanmasında Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği’ndeki (AB) uluslararası kuruluşların desteğine değinerek şöyle devam etti;

 “Tamamen çökmüş bir devletin mirası Rusya ve İsrail’e kaldı. Bu bataklıktan çıkabilmek istiyorlarsa, ciddi bir şekilde müzakere etmek ve uzlaşmayı kabul etmek zorunda kalacaklar.”

Jeffrey, ABD’nin yeni başkanı seçilen Joe Biden yönetiminin karşı karşıya olduğu zorluğun, Rusya ve İran rejimini Beşar Esad’ın kontrol altına alınması ve Suriye’de kan dökülmesine son verilmesine ikna etmek olduğuna dikkat çekti.

James Jeffrey, Trump yönetiminin Esad’ı boykot etme politikasını, bu adımın eski Başkan Barack Obama politikasının bir devamı olduğunu söyleyerek savundu.

“Pompeo, Trump’ı Suriye’den asker çekmeme konusunda ikna etti”

Söz konusu röportajda, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yu Ortadoğu’daki politikalarından dolayı öven Jeffrey, “Pompeo’nun Başkan’ın güvenini kazanan parlak bir dışişleri bakanı olduğunu düşünüyorum. Bu güven, Başkan Trump’ı ABD güçlerini Suriye’den tamamen çekmeye yönelik ilk kararından vazgeçmeye ikna etme noktasında kesinlikle gerekliydi” dedi.