Skip to main content

İsrail'den BAE'ye ilk uçuş gerçekleşti: Dubai’de patlama

İsrail'den BAE'ye ilk uçuş gerçekleşti: Dubai’de patlama
BAE ile İsrail arasında imzalanan ilişkilerin normalleşmesi anlaşması çerçevesinde İsrail ile BAE arasında ilk uçuşun gerçekleştiği sırada Dubai ve Abu Dabi kentlerinde iki restoranda meydana gelen patlamalarda 3 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı. Kuşkular Türk devleti ve İran rejimi üzerinde yoğunlaştı.
posted onAugust 31, 2020
nocomment

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile İsrail arasında ABD’nin girişimleri ile imzalanan ilişkilerin normalleşmesi anlaşması çerçevesinde İsrail ile BAE arasında ilk uçuşun gerçekleştiği sırada BAE’nin başkenti Dubai ve bir diğer kenti Abu Dabi’de iki restoranda meydana gelen iki ayrı patlamada 3 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

İki ülke arasındaki anlaşmadan sonra Türk devleti ve İran rejimi anlaşmaya sert tepki göstermişti. İlk uçuşun gerçekleştiği günde Dubai ve Abu Dabi’de yaşanan patlamalar ardından kuşkular Türk devleti ve İran rejimi üzerinde yoğunlaştı.

BAE basınında çıkan ve hükümet kaynaklarına dayandırılan haberlere göre, turizm merkezi başkent Dubai ve Abu Dabi'de meydana gelen iki ayrı patlamada üç kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

BAE, İsrail ile vardığı anlaşma çerçevesinde İsrail’e yönelik tüm ekonomik yaptırımları kaldırmayı kabul etmiş, karşılığında İsrail’in Batı Şeria’daki ilhak planlarını askıya alacağı duyurulmuştu.

İsrail’i tanıyan ender müslüman ülkelerden biri olan Türk devleti ve İran rejimi, anlaşmaya şiddetle karşı çıkarak anlaşmayı kabul etmeyeceklerini duyurmuştu.

Tarihi uçak seferi

Patlamalar, BAE ile İsrail arasında ABD Başkanı Donald Trump’ın girişimleri ile imzalanan ilişkilerin normalleşmesi anlaşması çerçevesinde İsrail ile BAE arasında ilk uçak seferinin gerçekleştiği sırada gerçekleşti.

İsrail'den havalanan uçak, ilişkileri normalleştiren anlaşmadan haftalar sonra BAE üst düzey delegasyonları taşıyarak tarihe geçti. El Al Havayolları'na ait uçak, İsrail ile BAE arasında yapılan ilk ticari uçuş olarark tarihe geçti.

Tel Aviv'den Abu Dabi'ye uçan uçakta ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun danışmanları yer aldı. 

LY971 sefer sayılı uçak, İsrail'in talebini Riyad'ın kabul etmesi üzerine bir başka ilki daha gerçekleştirerek Suudi Arabistan üzerinden uçtu.

Delegasyonu taşıyan uçağın üzerine Arapça, İbranice ve İngilizce "barış" kelimesi yazıldı.