Skip to main content

Mustafa Kazimi, kilit görevlerdeki üst düzey isimleri görevden aldı

Mustafa Kazimi, kilit görevlerdeki üst düzey isimleri görevden aldı
İrak Başbakanı Mustafa Kazimi, ülkedeki bazı üst düzey isimleri görevden alarak, yerlerine yeni atamalar yaptı. Kazimi’nin bu değişiklikleri dün gece geç saatlerde gerçekleştirdiği bildirildi.
posted onJune 27, 2020
nocomment

Irak Başbakanı Mustafa Kazimi’nin dün gece geç saatlerde Irak Ulusal Güvenlik Danışanı Falih Feyyaz ve Sınır Kapıları Komisyonu Başkanı olmak üzere birçok üst düzey görevlerde bulunan diplomatı görevden alarak yerlerine yeni kişileri atadığı bildirildi.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Falih Feyyaz’ı görevden alan Kazimi, yerine eski Savunma Bakanı Halid Ubeydi’yi göreve getirdi.

Sınır Kapıları Komisyonu Başkanı ile bütün sınır kapıları genel müdürlerinin de görevden alan Başbakan Mustafua Kazimi ayrıca, Şii Vakfı Başkanı’nı da görevden alarak, Haydar Şemeri’yi göreve getirdi.

Nail Said Sivil Havacılık Kurumu başına getirilirken, Basim Ali ise Reşid Bankası Genel Müdürü yapıldı. İletişim Komisyonu’na da yeni bir ismin atandığı kaydedildi ancak atanan kişinin ismi öğrenilemedi.

Daha önce partiler arası uzlaşıyla bu görevlere getirilen isimler belirlenirken, Kazimi’nin telefon aracılığıyla atamalar yapması dikkat çekti.

Haşdi Şabicilerden Kazimi’ye gözaltı tepkisi

Irak’ta Mustafa Kazimi’nin Başbakanlık koltuğuna oturması ardından kuruluşundan bu yana ilk defa Haşdi Şabi’ye bir operasyon gerçekleştirilerek bazı Haşd üyeleri gözaltına alınmıştı. Irak’taki ABD diplomatik ve askeri misyon temsilciliklerine saldırı gerçekleştirmek suçlamasıyla Haşd üyelerinin gözaltına alınmasına Haşdi Şabi’den tepki gecikmedi.

İran rejiminin Irak’taki amaçları doğrultusunda özellikle de Kürtlere karşı faaliyet yürüten, DAİŞ saldırılarının en fazla yaşandığı 2014 sürecinden sonra Irak'taki Şiilerin en büyük dini merci Ali es-Sistani'nin talimatı ile Şii milis gruplarının bir araya getirilmesi ile oluşturulan Haşdi Şabi milis grubu bileşenlerinden Asayib Ehlul Hak lideri Kays Gazali, Haşdi Şabi üyelerinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Dün sabah Bağdat’ta Irak Anti Terör biriminin bazı Haşdi Şabi üyelerini gözaltına almasıyla ilgili açıklama yapan Kays Gazali, Başbakan Kazimi’yi suçladı ve bunun bir mahkeme kararı olmadığını savundu.

Gazali, “Haşdi Şabi birlikleri hiçbir zaman bir devlet kurumunu hedef almamıştır. Sadece yabancı güçlerin üslerini ve ABD Büyükelçiliği’ni hedef almışlardır” dedi.

Anti Terör birimi dün sabah, resmi ve diplomatik temsilciliklerin bulunduğu Yeşil Bölge’ye füze saldırısında bulunulduğu belirtilen İran rejimi güdümündeki Haşdi Şabi çatısı altındaki Hizbullah Tugayları’na (Ketaib Hizbullah) ait bir karargaha baskın düzenleyerek çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Haşdi Şabi üyelerinin gözaltına alınması, geçtiğimiz günlerde Bağdat’ta diplomatik temsilciliklerin bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge’ye füze saldırıları gerçekleştirilmesi ardından gerçekleşti.

Öte yandan Irak Başbakanı Mustafa Kazimi tarafından, Haşdi Şabi Genel Başkanı’nın değiştirileceği ve yapı içerisindeki atamalarda da değişiklikler olacağı iddia ediliyor. Kazimi'nin bu hamlesiyle yapı içerisinde İran rejimine yakın radikal grupları pasifize edeceği ve söz konusu milis yapının hükümete entegre hale gelmesi için çabalayacağı yorumları yapılıyor.