Skip to main content

Türk devletinin Süleymaniye saldırısına tepkiler arttı

Türk devletinin Süleymaniye saldırısına tepkiler arttı
Türk devletinin Süleymaniye’de sivilleri katletmesine tepkiler artıyor. Irak merkezi yönetimi, YNK ve KCK’den sert açıklamalar gelirken Türk devleti hala sivilleri vurmadığı yalanında ısrar ediyor.
posted onJune 27, 2020
nocomment

Türk savaş uçakları, Güney Kürdistan’daki (Başûr) Kürdistan Bölge Yönetimi idaresindeki Süleymaniye kentine bağlı Şarbajer ilçesinde bir piknik alanını havadan bombaladı. Bombalama sonucunda 3 sivil yaşamını yitirdi, 4 kişi de yaralandı.

Şarbajer Kaymakamı Şaho Osman, Türk ordusuna bağlı silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) Kunemasi bölgesindeki seyranlık alanı hedef aldığını saldırıda Toyota marka bir aracın vurulduğunu belirtirken görgü tanıkları Şarbajer’de insanların alışveriş yaptığı bir dükkanın da hedef alındığını söyledi.

Irak, Türk devletini BM’ye şikayet etti

Türk devletinin bu saldırısı ardından Irak Cumhurbaşkanlığı yaptığı açıklamada Türk devletinin Irak hava sahasını ihlal ederek gerçekleştirdiği saldırılar ile Irak’ın ulusal egemenliğinin ihlal edildiğini belirterek, Türk devletinden ihlalleri durdurulması çağrısında bulundu.

Açıklamada, “Bu eylemler iyi komşuluk ilkesi ve uluslararası sözleşmelerin açık bir ihlalidir. Tekrarlanan Türk askeri operasyonları sonucu sivil vatandaşlarımızı hayatını kaybetti. Türkiye, bu ihlalleri durdurmalı ve Irak’ın egemenliğine saygı göstermelidir” ifadeleri kullanıldı.

Irak Parlamnetosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Üyesi Abdulhalık Azzavi ise yaptığı açıklamada, Irak’ın Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne kendi topraklarındaki saldırılara karşı şikayette bulunduğunu belirti.

Irak Dışişleri Bakanlğıı, Türk devleti ve İran rejiminin Başûr topraklarına eş zamanlı olarak gerçekleştirdiği saldırılardan dolayı Türk devleti ve İran rejiminin Bağdat büyükelçilerini geçen hafta Dışişleri Bakanlığına çağrılarak, sınırdaki bombalamalar için her iki ülkeye de nota vermişti.

PKK: Amaç Kürt güçleri karşı karşıya getirmek

Türk devletinin Süleymani’deki saldırısıyla ilgili ser bir açıklama yapan KCK Yürütme Konseyi, saldırının amacının Kürt güçlerini karşı karşıya getirmek olduğunu belirtti.

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun PKK’nin Süleymaniye’de hükmünü artırdığı şeklindeki açıklamasıyla Süleymaniye’yi hedef gösterdiğinin ifade edildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Türk devleti, kendilerine boyun eğmeyen, işbirlikçilik yapmayan, Kürt düşmanı politikalarına destek vermeyen her siyasi güce, ülkeye ve halka saldırdığı gibi şimdi de doğrudan Süleymaniye halkını hedef aldı. Kürt halkına karşı Bakurê Kurdistan’da soykırım politikası yürüten, Rojava, Başûrê Kurdistan, Şengal ve Maxmur’a sürekli saldıran Türk devleti doğrudan Süleymaniye şehrine düşmanlığını ilan etti. Türk Dış İşleri Bakanı, PKK Süleymaniye’de etkin, hakim biçiminde bir açıklamada bulunarak Şengal ve Maxmur gibi Süleymaniye’yi de vurma ile tehdit etti. Tescilli Kürt düşmanı Turancı faşist Devlet Bahçeli de Süleymaniye’yi açıkça hedef gösterdi. Çünkü Süleymaniye’de PKK etkin, söylemi başka anlama gelmemektedir. Yapacakları saldırıya zemin hazırlamak için böyle bir açıklama yapmıştır."

"Türk devletinin Başûrê Kurdistanlı siyasal partilere baskı yaparak PKK'ye karşı çıkma ve savaştırma politikası yürüttüğünü biliyoruz" denilen açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı:

 

YNK: Türk devletine sert bir cevap verilmeli

YNK Irak Parlamentosu Grubu da Türk devletinin Süleymaniye’de sivilleri hedef alan saldırısına sert tepki göstererek, Türk devletinin hava saldırısı ile Irak’ın egemenliğinin ihlal ettiği açıklamasında bulundu.

YNK Grubu, parti başkanlığına çağrıda bulunarak, Türk devletine bir an önce sert bir cevap verilmesi ve saldırıların durması için ciddi bir şekilde tavır alınmasını istendi.

YNK ayrıca, Irak Dışişleri Bakanlığı ve Irak’ın BM Temsilcisine çağrıda bulunarak, askeri operasyonların durması ve operasyonlar sonucu mağdur olan sivillere tazminat ödenmesi kararının alınması için BM Güvenlik Konseyi’nin acil toplantıya çağrılması talebinde bulundu.

Açıklamada, bir hukuk komisyonunun kurularak Türk devleti hakkında uluslararası mahkemelerde şikayet başvuru yapılması istendi.

Xoşyar Zebari’den, Musul’un da işgal edilmesi endişesi

PDK Politbüro Üyesi Xoşyar Zebari, Türk ordusunun 15 Haziran’dan bu yana PKK bahanesiyle Kürdistan Bölge Yönetimi idaresindeki topraklara yönelik başlattığı işgal saldırılarıyla ilgili yaptığı açıklamada Türk devletinin bu saldırılarının ciddi bir jeopolitik gelişme olduğunu söyledi.

Türk devletinin saldırıların devamı etmesinin endişe verici olduğunu belirten Zebari, Musul’a sahip çıkılması görüşünün de Türk liderlerince gündeme getirilmesinin daha da endişe verici olduğunu vurgulayarak, Türk devletinin bu saldırılarının işgali amaçladığı imasında bulundu.