Skip to main content

Kerkük’ün Araplaştırılmasında yeni yöntem: Saddam’ın sahte belgeleri

Kerkük’ün Araplaştırılmasında yeni yöntem: Saddam’ın sahte belgeleri
Irak ordusu ve Haşdi Şabi işgalinden sonra Kerkük’ün Araplaştırılması politikasında yeni bir yöntem uygulanmaya başlandı. Kerkük’e bağlı Sergeran nahiyesindeki Kürtlerin arazilerine Baas rejimi döneminde oluşturulan belgelerle el konulmak isteniyor.
posted onJune 24, 2020
nocomment

16 Ekim 2017’de Irak ordusu ve İran İslam Cumhuriyeti güdümündeki Şii milis grupların çatı örgütü olan Haşdi Şabi’nin Kerkük’ü işgal etmesinden sonra Kerkük’ün Araplaştırılması politikasında yeni bir yöntem uygulanmaya başlandı.

Kerkük’e bağlı Sergeran nahiyesindeki Kürtlerin arazilerine Irak’ın devrik diktatörü Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejimi döneminde sahte bir şekilde oluşturulan belgelerle el konulmak isteniyor.

Sergeranlı Kürt çiftçiler, ‘ithal Araplar’ diye nitelendirdiği ve Kerkük’ün Araplaştırılması politikası çerçevesinde sonradan bölgeye getirilen Arapların Sergeran Belediyesi ve Sergeran Tarım Müdürlüğü’nden aldıkları sahte belgelerle Kürt çiftçilerin arazilerine el koymak istediklerini açıkladı.

Kürt liderlerine çağrı

Güney Kürdistan’daki (Başûr) Kürdistan Bölge Yönetimi yetkilileri ve Kürt lider Mesud Barzani başta olmak üzere Kürt siyasilerine çağrıda bulunan Kürt çiftçiler Kerkük’ü Araplaştırma politikalarına karşı harekete geçilmesini talep etti.

Kerkük’ün Araplaştırılmasına karşı gerekli adımların atılmaması durumunda gelecekte durumun daha kötüleşeceğini belirten Sergeranlı Kürt çiftçiler, hile ile topraklarının ellerinden alınmasına razı olmayacaklarını belirtti.

Basına  yansıtılmaması için baskı uygulanıyor

Sergeranlılar, kendilerinden arazilerini Araplara bırakmalarının istendiğini vurgulayarak, konunun basına yansımaması için de medyaya konuşmamaları konusunda da kendilerine baskı uygulandığını kaydetti.

Elindeki tapu belgelerini gösteren yaşlı bir Kürt çiftçi ise, “Bu tapular büyük dedemden kalan tapular. Saddam Arapları bu bölgeye Irak’ın güneyinden, Suudi Arabistan’dan getirdi” şeklinde tepki gösterdi.

Sergeran Belediyesi ve Sergeran Tarım Müdürlüğü’nün bölgeye getirilen Arapların Kürtlere ait arazileri sahiplenmesi için destek olduğunun ortaya çıktığını ifade eden yerel kaynaklar ise oluşturulan belgelere göre, Kerkük’ün Araplaştırılması planının özellikle Pelkane, Şenaxe ve Xerabe köylerinde uygulandığı aktardı.

Söz konusu köylerin sakinleri ise köy muhtarlarından ve Sergeran polisinden dayanışma içerisinde hareket etmelerini istedi.

“Rakan Cuburi Araplaştırma planını destekliyor”

Köylüler, Arapların Kürtlerin arazilerini gasp etmesi planının Kerkük’e atanan Vali Rakan Cuburi tarafından desteklediğini belirtti.

Öte yandan, bugün bölgeye getirilmiş bir grup Arap’ın Kürtlere ait arazilere girdiği bildirilirken, Sergeran polisinin de projeye destek verdiği belirtilmişti.

Kısa bir süre önce Kerkük’ün atanmış valisi Rakan Cuburi’nin, Kerkük Ortak Operasyonlar Komutanlığı’na yazdığı bir raporda, Şemmer aşireti liderini Pelkane köyüne yerleştirilmesini istediği ortaya çıkmıştı.