Skip to main content

Neçirvan Barzani Bağdat’ta temaslarda

Neçirvan Barzani Bağdat’ta temaslarda
Bağdat-Erbil hattında özellikle bütçe ve petrol gelirleri ile ilgili yaşanan sorunları görüşmek üzere Bağdat’a giden Neçirvan Barzani, Irak Cumhurbaşkanı Salih, Başbakan Kazımi, Parlamento Başkanı Helbusi ve BM Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert ile görüşmeler gerçekleştirdi.
posted onJune 21, 2020
nocomment

Bağdat’ta bulunan Güney Kürdistan’daki Kürdistan Bölge Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani bugün Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Başbakan Musfata Kazımi ve Parlamento Başkanı Muhammed Helbusi ile bir araya geldi.

Neçirvan Barzani’ye Başkan Yardımcıları Mustafa Seyid Qadir ve Cafer Şeyh Mustafa’nın yanı sıra diğer bazı Kürt yetkililer de eşlik etti.

Barzani ve Kazımi’den ‘anayasa’ vurgusu

Başkan Neçirvan Barzani’nin Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ile görüşmesinde Erbil-Bağdat hattında yaşanan sorunların Anayasa çerçevesinde çözüme kavuşturulmasına vurgu yapıldı.

Görüşmeyle ilgili Irak Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümeti arasındaki meselelerin ele alındığı görüşmede taraflar sorunların anayasa çerçevesinde çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kazımi, dünyayı kasıp kavuran yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgını ve petrol fiyatlarında yaşanan düşüş nedeniyle Irak’ın karşı karşıya kaldığı ekonomik krize dikkat çekerek, “engellerin ulusal işbirliği” temelinde aşılmasının önemine dikkat çekti.

Krizlerin aşılması konusunda Kürdistan Bölgesi ile Irak arasındaki yardımlaşmanın önemine değinen Kazımi, tarafların karşılıklı yardımlaşmasının ülkeyi istikrar ve huzura doğru ilerleteceğinin altını çizdi.

Barzani-Salih görüşmesi: Taraflar arasındaki yardımlaşma önemli

Başkan Neçirvan Barzani, Kazımi’nin ardından Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’le de bir araya geldi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Kürdistan Bölgesi’nin anayasal haklarının ele alındığı Neçirvan Barzani-Berhem Salih görüşmesinde Neçirvan Barzani, tüm Iraklıların haklarının korunmasına ve toplumsal adalete vurgu yaptı.

Erbil-Bağdat ilişkilerinin yanı sıra Irak’ın içinde bulunduğu krizin de masaya yatırıldığı görüşmede, Coronavirüs salgını ve diğer sorunların aşılması için taraflar arasındaki yardımlaşmanın önemine değinildi.

Barzani daha sonra Irak Parlamento Başkanı Muhammed Helbusi ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

Bu görüşmede de Irak’ta yaşanan durum, ekonomik kriz ve Coronavirüs salgını ile mücadele konuları ele alındı.

“Irak’taki sorunların çözümünde BM’nin rolü önemli”

irak

 

Neçirvan Barzani ayrıca Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Irak Özel Temsilcisi ve BM Irak Yardım Misyonu (UNAMI) Başkanı Jeanine Hennis-Plasschaert ile bir araya geldi.

Görüşmede Mustafa Kazımi kabinesi, Erbil-Bağdat ilişkileri ve bölgesel konular ele alındı.

Başkan Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin Irak’la yaşanan sorunları çözmeye hazır olduğunu dile getirerek, Irak’taki sorunların çözümü konusunda BM’nin rolünün önemine dikkat çekti.