Skip to main content

El Sisi: UMH Sirtre’ye saldırırsa Mısır doğrudan çatışmalara girebilir

El Sisi: UMH Sirtre’ye saldırırsa Mısır doğrudan çatışmalara girebilir
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi, Türk devletinin çetelerle desteklediği Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı güçlerin Sirte ve Cufra kentlerine saldırması durumunda Mısır'ın doğrudan çatışmaya girebileceği uyarısında bulundu. Sisi’nin uyarısına Suudi ve BAE’den destek geldi.
posted onJune 21, 2020
nocomment

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi, Türk devletinin çetelerle desteklediği Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı güçlerin Sirte ve Cufra kentlerine saldırması durumunda Mısır'ın doğrudan çatışmaya girebileceğini söyleyerek, ‘kırmızı çizgi’ uyarısı yaptı.

Reuters haber ajansının bildirdiğine göre Sisi, bugün, Mısır'ın bin 200 kilometrelik batı sınırındaki Libya’ya yakın bir hava üssünde gerçekleştirilen askeri tatbikatı izledi.

Haberde, Abdulfettah el-Sisi’nin, “Türkiye'nin komşu Libya'ya müdahalesi karşısında ulusal güvenliğini korumak için”, üsteki hava kuvvetleri pilotları ve özel kuvvet personeline “Burada sınırlarımız dahilinde veya gerekirse sınırlarımız dışında her an göreve hazır olun” dediği belirtildi.

Mısır ordusunun “bölgedeki en güçlü askerlerden biri” olduğunu belirten Sisi, kimseyi tehdit etmediklerini ancak kendi çıkarlarını savunmaya hazır olduklarını söyledi.

Suudi Arabistan ve BAE’den Sisi’ye destek

Diğer taraftan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden, (BAE) Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Libya konusundaki açıklamalarına destek geldi.

Suudi Arabistan resmi haber ajansından yapılan açıklamada, "Suudi Arabistan, sınırlarını ve halkını koruma hakkı konusunda Mısır'ın yanında yer almakta ve ona destek vermektedir" ifadesi kullanıldı.

Uluslararası topluma, sorumluluklarını yerine getirme ve Sisi'nin çağrılarına cevap verme çağrısı yapılan açıklamada, Libya topraklarının güvenliği ve selametini güçlendiren kapsamlı bir çözüme ulaşılması istendi.

BAE Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da Libya'daki gelişmeler "endişe verici" olarak nitelendirildi.

Açıklamada, "BAE, istikrarını ve güvenliğini sağlamak için yapacağı her türlü icraatlarından dolayı Mısır'ın yanında yer almaktadır" ifadesine yer verildi.

UMH: Bu savaş ilanıdır

Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ise El Sisi'nin "Sirte ve Cufra kırmızı çizgimizdir" şeklindeki açıklamalarının, Libya'nın iç işlerine yapılmış apaçık bir müdahale ve savaş ilanı olduğunu bildirdi.

Türk devleti destekli UMH güçlerinin Sirte ve Cufra Ortak Operasyon Dairesi Sözcüsü Abdulhadi Dırah, yaptığı yazılı açıklamada, "Sisi'nin, Sirte ve Cufra'nın kırmızı çizgisi olduğunu söylediği açıklamasını açık bir savaş ilanı sayıyoruz" dedi.

Mısır Cumhurbaşkanı el-Sisi, bu ayın başlarında Libya'da ateşkes çağrısında bulunmuş, ABD, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) planı memnuniyetle karşılamıştı. Almanya ise, BM destekli müzakerelerin barış sürecinin anahtarı olduğunu açıklamıştı. Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümetine, Suriye’nin İdlib bölgesi ile Batı Kürdistan’nın (Rojava) işgal ettiği alanlarından getirdiği paralı çetelerle destek veren Türk devleti de Mısır’ın ateşkes teklifini reddetmişti.

Merkezi Trablus'ta bulunan ve Libya’nın küçük bir bölümünü kontrol eden Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin en büyük destekçisi Türk devleti iken, Tobruk merkezli General Halife Hafter’in liderliğini yaptığı Libya Ulusal Ordusu ve onun bağlı bulunduğu Libya Temsilciler Meclisi'ni ise Mısır, ABD, BAE, Suudi Arabistan, Fransa ve Rusya destekliyor.