Skip to main content

Arap Birliği, Başur’a saldırılarına devam eden Türk devletini kınadı

Arap Birliği, Başur’a saldırılarına devam eden Türk devletini kınadı
Arap Birliği, Türk savaş uçaklarının Başûr toprakları içerisinde gerçekleştirdiği hava saldırısıyla ilgili Türk devletini kınadı. Türk devleti ise saldırılarına devam ediyor.
posted onJune 16, 2020
nocomment

Arap Birliği, Türk savaş uçaklarının Güney Kürdistan (Başûr) toprakları içerisinde gerçekleştirdiği bombardımanı Irak’ın onayı alınmaksızın gerçekleştirildiğini belirterek Türk devletini kınadı.

Arap Birliği Genel Sekreterliği basın dairesinden, Türk devletinin Başûr toprakları içerisinde yürüttüğü askeri operasyona ilişkin açıklama yapıldı.

“Türk askeri işgali”

Açıklamada, "Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Türkiye’nin PKK güçlerini takip etme bahanesiyle Kuzey Irak’ta yürüttüğü askeri operasyonu kınadı ve Türk askeri işgalinin Irak’ın egemenliğine yapılan bir ihlal olduğunu teyit etti" ifadelerine yer verildi.

Türk devletinin operasyonu Bağdat’taki yönetimle koordine etmeden gerçekleştirdiği ifade edilen açıklamada; Türkiye'nin, bu şekilde “uluslararası hukuku ve eşit derecede komşu Arap ülkeleriyle olan ilişkileri küçümsediğini” ortaya koyduğu vurgulandı.

Türk devletinin yayılmacı hırsı: Irak, Suriye ve Libya

Açıklamada, "Türkiye'nin hem Suriye hem de Libya ve Irak olmak üzere Arap ülkelerine yönelik askeri müdahalesi, tüm Arap ülkelerinde endişelere, inkara ve kınamalara yol açıyor ve Türkiye'nin yayılmacı hırslarını yansıtıyor" denildi.

Türk savaş uçakları önceki akşam PKK bahanesiyle Başûr topraklarındaki Şengal, Maxmur, Qandil, Qereçox Dağı, Zap, Avaşin Basyan ve Hakurk'a hava saldırıları gerçekleştirmiş, Irak merkezi yönetimi Türk devletini sert bir şekilde uyarmıştı..

Türk ordusu yine saldırdı

Tirkiye toplari

 

Öte yandan Türk savaş uçaklarının dün gece saatlerinde Başûr’daki Duhok kenti Amedi ilçesi Kani Masi kasabasına bağlı Keste köyü kırsalını bombaladığı bildirildi. Saldırıda can kaybının olmadığı ancak halkta korku ve paniğe neden olduğu öğrenildi.

Rûdaw’a konuşan Kani Masi Nahye Müdürü Serbest Sabri, bombardıman nedeniyle herhangi bir can kaybı olmadığını ancak bölge halkında korku ve paniğe neden olduğunu söyledi.

Serbest Sabri, ayrıca Keste köyüne ait tarım arazilerinin zarar gördüğünü söyledi.

Bradost’a top atışı

PKK’ye yakın haber kaynakları, Türk savaş uçaklarının Bradost bölgesinde bulunan Alikan, Xelifan, Siran ve Gerwa Zirara köyü kırsalına da top atışı düzenlediğini duyurdu.