Skip to main content

Kerküklü Kürt çiftçilerden “İthal Araplara”: Tehditlerinizden korkmuyoruz

Kerküklü Kürt çiftçilerden “İthal Araplara”: Tehditlerinizden korkmuyoruz
16 Ekim işgalinden sonra Kürdistan topraklarına dışarıdan getirilip yerleştirildikleri için Kürtlerin “ithal Araplar” olarak adlandırdıkları kişilerin, çektikleri bir videoda Kürtlere karşı tehditlerde bulunmasına Kürt çiftçilerden “Tehditlerinizden korkmuyoruz” yanıtı geldi.
posted onMay 18, 2020
nocomment

16 Ekim 2017’de Irak ordusu ve İran rejimi güdümündeki Haşdi Şabi güçlerinin Güney Kürdistan’daki Kürdistan Bölge Yönetimi idaresi dışındaki Kürdistan topraklarını işgal etmesi ardından Irak yönetimi tarafından bu topraklara yerleştirilen Araplar, Kürtleri tehdit etti.

Kürdistan topraklarına yerleştirilen ve Kürtler tarafından “İthal Araplar’ olarak adlandırılan bu kişilerinıyor, çektikleri bir videoda Kürtlere karşı tehditlerde bulunmasına Kürt çiftçilerden yanıt geldi.

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda, dışardan getirilen bazı Arapların, Kürt çiftçilere ait bir tarlada ekinleri yolduğu, Kürtleri tehdit ettiği ve hakaretler savurduğu görülüyor.

Bu duruma tepki gösteren Kerkük’ün Sergeran ilçesinde yaşayan Kürt vatandaşlar, tarlalarının başında nöbet tutarak söz konusu kişilere, “Tehditlerinizden korkmuyoruz” mesajı verdi.

Sergeranlı bir Kürt kadın da eline sopa alarak tarlasının başında, “Yüz Sergeranlı kadını toplarım, tarlalarımızın işgal edilmesine izin vermeyiz” dedi.

“Saddam’dan farkları yok”

kerkûk

 

Bir diğer vatandaş da, “Yasalar Arapların elinde. İşlerine gelince uyguluyorlar, söz konusu Kürtler olunca uygulamıyorlar. Bunlar, eski rejimden (Saddam rejimi) farklı değiller” diye konuştu.

Çiftçilerin temsilcisi, bölgedeki 42 köyün 40’ında Kürtler yaşadığı için Araplar tarafından sorun çıkarıldığını, nüfus müdürlüğünün de kendisiyle çelişmesine rağmen Araplar lehine karar verdiğini belirtiyor.

Geçen iki yılda olduğu gibi bu yıl da hasat mevsimi geldiği için “ithal Araplar”ın gözü Kürt çiftçilerin ekinlerinde. Kürt çiftçiler ise tehditlere rağmen ekinlerini biçmeye çalışıyor.

Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistani bölgelerden olan Sergeran, 16 Ekim 2017’de Haşdi Şabi tarafından ele geçirildi. Bu tarihten itibaren dışarıdan getirilen Araplar tarafından Kürt çiftçilerin arazilerine el konulmaya başlandı. Karşı çıkan birçok kişi göçe zorlanırken, birçok çiftçinin ekinleri ateşe verildi.

 

Kaynak: Kurdistan24