بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Mülteciler konusunda Ankara’ya sert çıkan Merkel Putin’le görüştü

Mülteciler konusunda Ankara’ya sert çıkan Merkel Putin’le görüştü
Türk devletinin mültecilerin Avrupa’ya geçmeleri amacıyla sınır kapılarını açmasını sert bir dille eleştiren Alman Başbakan Merkel, İdlib ve Libya’da yaşanan gelişmelerle ilgili Rus lider Putin ile görüştü.
posted onMarch 3, 2020
noبۆچوون

Türk devletinin mültecilerin Avrupa’ya geçmeleri amacıyla sınır kapılarını açmasını sert bir dille eleştiren Almanya Başbakanı Angela Merkel, İdlib meselesiyle ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Telefon görüşmesinde, İdlib’deki gelişmeler ardından Türk devleti ile Rusya arasında yaşanan gerginlik ve Libya’daki gelişmelerin konuşulduğu bildirildi.

Kremlin Sarayı’ndan görüşmeyle ilgili yapılan açıklamada, Putin ile Merkel'in Suriye’de yaşanan gelişmeleri detaylı şekilde istişare ettiği belirtildi. Açıklamada, "Görüşmede İdlib’de gerilimi azaltma bölgesinde artan gerginlik ele alınırken, bu bağlamda 5 Mart’ta Moskova’da düzenlenecek Türkiye-Rusya zirvesinin verimli sonuçlar getirmesine dair arzu ifade edildi" değerlendirmesine yer verildi.

Açıklamada, görüşmede Libya’daki duruma ilişkin de görüş alışverişinde bulunulduğu ve Berlin’deki Libya Konferansı'nda alınan kararların hayata geçirilmesinin öneminin vurgulandığı kaydedildi.

Putin ve Erdoğan arasında 5 Mart’ta Moskova’da gerçekleştirilecek görüşmede İdlib’deki durum ele alınacak.

Merkel: Türkiye’nin memnuniyetsizliğini mültecilere yüklemesi kabul edilemez

Almanya Başbakanı Angela Merkel, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada Türk devletinin mültecilere yönelik tutumunu sert bir dille eleştirmiş, Türk İdlib’deki gelişmelerden dolayı duyduğu memnuniyetsizliğini mültecilerin sırtına yüklemesinin kabul edilemez olduğunu söylemişti.

İdlib'deki çatışmalar nedeniyle kitlesel bir göç olabileceği göz önünde bulundurulduğunda Türkiye'nin şu anda büyük bir ödev ile karşı karşıya olduğunu belirten Merkel, mültecilerin Türkiye'den sınıra gitmesiyle bir çıkmaza girildiğini, konunun ancak Türkiye ve Avrupa Birliği (AB)arasındaki mülteci anlaşmasının her iki tarafın da kabul edeceği ve hayata geçireceği şekilde yoluna konulmasıyla çözülebileceğini vurgulamıştı.

Mart 2016 tarihli mülteci anlaşması, Türkiye üzerinden Yunanistan'a gelen düzensiz göçmenlerin geri gönderilmesini öngörüyor. AB bunun karşılığında da Türkiye'ye mülteciler konusunda mali yardım yapıyor.