حمله هوایی که شامگاه پنجشنبه ۲۷ تیر/ ۱۸ ژوییه به یک پایگاه نیروهای حشدالشعبی در منطقه آمرلی دراستان صلاحالدین درعراق صورت گرفته و بر اساس ارزیابی آواتودی از روی مجموعه تحولات دوره اخیر بیشترین احتمال این است که ارتش اسراییل عامل آن باشد – این پرسش را هم مطرح میکند که آیا عراق نیز از این پس مانند سوریه آماج حملات پی در پی اسراییل در نبرد دولت بنیامین نتانیاهو با جمهوری اسلامی ایران و متحدانش خواهد شد؟
ارتش عراق وقوع حمله پنجشنبه شب به پایگاه شبه نظامیان حشدالشعبی را که همپیمان با جمهوری اسلامی ایران هستند و عملا از سوی رژیم ایران برپا شدهاندف تایید کرده است.
ارتش عراق در بیانیه کمیته اطلاعرسانی خود از «زخمی شدن دو تن از نیروهای مستقر در پایگاه آمرلی» خبر داده اما در گزارشهای دیگر آمده است که این حمله دست کم یک کشته داشته است.
رسانههایی در عراق یادآور شده اند که افزون بر نیروهای حشدالشعبی، نیروهای سپاه پاسداران ایران نیز در پایگاه آمرلی حضور مستقیم دارند.
ارتش عراق گفته است که حمله پنجشنبه شب توسط پهپادهای تهاجمی انجام شده است؛ در منطقه خاورمیانه این اسراییل است که پیشرفته ترین و موثرترین نوع از پهپادهایی را که عمدتا طراحی و ساخت خود است، در اختیار دارد و از آنها در طول سالها علیه اهداف وابسته به حماس، جهاد اسلامی فلسطین و حزب الله استفاده کرده و با کسب تجربیات غنی، پهپادهای تهاجمی پیشرفتهتری نیز ساخته است.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر و وزیر دفاع اسراییل پنجشنبه شب (شبی که حمله به عراق انجام شده) در سخنرانی در جمع نیروهای نظامی در سالروز جنگ سال ۲۰۱۴ میان ارتش کشورش با حماس در باریکه غزه، بیشترین حملات لفظیاش را این بار متوجه حزبالله کرد و با توصیف آن به عنوان فرزندخوانده رژیم ایران، این را نیز گفت که در صورت حمله حزب الله به اسراییل، آنگونه که حسن نصرالله دبیر کل حزبالله در سخنان جمعه شب گذشته خود در مصاحبه با شبکه المنار گفته بود، ارتش اسراییل بیشترین ویرانی و تلفات را به حزب الله و حتی به لبنان وارد خواهد کرد.
رسانه های عربی منطقه مانند العربیه و به نقل از آنها رسانه های اسراییلی، روز جمعه 28 تیر/ 19 ژوئیه، در نخستین گزارشهای خود در ارتباط با حمله هوایی به آمرلی عراق بیشترین تاکید را بر این گذاشتند که نیروهای حزب الله بدلیل انتقال موشکهای ایرانی به این منطقه در عراق برای استفاده از آنها در صورت وقوع یک جنگ، هدف حملات هوایی پنجشنبه شب بودهاند.
حزب الله و حشدالشعبی در دوره اخیر همکاریهای خود را با رهنمودهای جمهوری اسلامی ایران تقویت کردهاند و حسن نصرالله در ماههای گذشته چند بار با فرماندهان نیروهای شبه نظامی عراقی دیدار و گفت و گو کرده که گزارش های مربوط به آن نیز در رسانه های جمهوری اسلامی ایران و رسانه های همسو با حزب الله در لبنان منتشر شده است.
اسراییل بیش از چهار سال است که به تجهیزات و نیروهای حزبالله و سایر متحدین ایران در سوریه حمله می کند. مقامات این کشور بی پرده گفتهاند هر بار که آگاهیهای اطلاعاتی متقنی از رسیدن محمولههای نظامی از ایران به سوریه برسد، آن را بلافاصله هدف قر ار میدهند.
اکنون که حسن نصرالله عملا از زبان رژیم ایران تهدید کرده که دهها هدف غیر نظامی در اسراییل در کنار هدفهای نظامی مهم این کشور، در هر تحول آتی منطقه، آماج حملات حزبالله و ایران خواهد بود و به نظر می رسد که ایران موشکهای کافی را برای چنین حملاتی پیشاپیش در منطقه مستقر کرده و در اختیار حزبالله و حشدالشعبی و سایر متحدینش قرار داده، این ارزیابی دور از واقعیت نیست که از این پس خاک عراق نیز مانند سوریه آماج حملات اسراییلی قرار گیرد اما ظاهرا اسراییل بنا به خواست آمریکا از استفاده از جنگندهها فعلا در حملات به عراق خودداری خواهد کرد و به جای آن از پهپادهای تهاجمی خود بهره خواهد برد.
برخی مقامات اسراییل از جمله آویگدور لیبرمن که تا چند ماه پیش وزیر دفاع این کشور بود گفته بودند که در صورت آگاهی اطلاعاتی دقیق از وجود تجهیزات پیشرفته برای حزب الله در عراق، ارتش اسرائیل در حمله به عراق نیز تردید نخواهد کرد هرچند که بعدا مقامات آمریکایی با گفتن اینکه دولت عراق با واشینگتن مناسبات نزدیکی دارد، به اسراییل توصیه کرده بودند که از این کار خودداری کند.
برخی رسانههای اسرائیل شامگاه جمعه در خبرهای تکمیلی خود در خصوص رخداد حمله به آمرلی عراق نوشتند موشکهایی از ایران در راه سوریه بوده و هدف قرار گرفته است.
در برخی از توییتهای ناظران امور ایران نیز گفته شده است که اسرائیل بعد از 38 سال عراق را مورد حمله قرار داده است. 38 سال پیش اسرائیل منطقهای را که حکومت صدام در نظر داشت در آن کوره اتمی برپا کند، بمباران کرده بود.