بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Urmiyeli Saman Derbazi 10 yıldır kayıp kardeşini arıyor

Urmiyeli Saman Derbazi 10 yıldır kayıp kardeşini arıyor
posted onMarch 25, 2021
noبۆچوون

Urmiyeli Saman Derbazi, 10 yıldır kendisinden haber alamadığı kardeşinin akıbetini öğrenmek için İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi’ne başvurdu.

Hikaye 10 yıl önceye dayanıyor. 

Urmiyeli Siyamek Derbazi, 2011 yılında İtalya’ya gitmek amacıyla Türkiye’den Yunanistan’a geçer. Fakat iddiaya göre, Yunanistan’da 3 arkadaşı ile trafik kazası geçirir ve Tebriz’e gönderilen cenazenin defnedildiği bilgisi aileye verilir.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Saman Derbazi, cenazenin kendilerine gösterilmeden defnedildiğini, ölen kişinin kardeşi olup olmadığından emin olmak için yaptıkları başvurulardan sonuç alamadıklarını ifade etti.

Saman Derbazi, son olarak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki bir cezaevinde adli suçtan yatan bir İranlının Derbazi’yi cezaevinde görmesini söylemesi üzerine harekete geçtiklerini, Kürdistan’a giden amca ve abilerinin birkaç cezaevi gezdiğini, Derbazi’ye benzeyen birisinin olduğunu fakat kendileri ile görüşmesine izin verilmediğini bildiriyor.

Kardeşinin öldüğüne inanmayan ve kendilerine gösterilmeden defnedilen kişiye DNA testi yapılmasını isteyen Saman Derbazi, "İran’daki kanun buna izin vermiyor. Herhangi bir test yapmadan kardeşimi gömdüler. Kardeşim mi değil mi bilmiyoruz. Eğer kardeşim yaşıyorsa nereden olduğunu ne yaptığını bilmek istiyorum. Babam kardeşimin ölüm haberinden sonra yaşamını yitirdi. Annem de çok kötü durumda. Geceleri uyuyamıyor. Bu yüzden ben de İHD'ye başvurdum. Kardeşimin bulunmasını istiyorum. Ölmüşse de cenazesini istiyoruz” diye konuştu.