بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Türk devletinin Rojava’dan çekilmesini isteyen İsveçli bakan HDP ile görüştü

Türk devletinin Rojava’dan çekilmesini isteyen İsveçli bakan HDP ile görüştü
Türkiye’deki temasları çerçevesinde Türk Dışişleri Bakanı ile görüşmesi ardından Türk ordusunun Rojava’dan çekilmesini istediği için Türk bakanla tartışan İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile bir araya geldi.
posted onOctober 14, 2020
noبۆچوون

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Halkların Demokrasi Partisi’ni (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmeyle ilgili HDP'den yapılan açıklamada HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar'ın İsveç Dışişleri Bakanı An Linde ile İsveç’in Ankara Büyükelçiliği konutunda bir görüşme gerçekleştirdiği belirtildi. Açıklamada görüşmeye, partinin Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü Feleknas Uca ve Hişyar Özsoy’un da katıldığı aktarıldı. 

HDP’den yapılan açıklamada HDP Eş Genel Başkanları Buldan ve Sancar ile İsveçli bakan Ann Linde arasında gerçekleşen görüşmede, Türkiye'nin Orta Doğu, Doğu Akdeniz ve Kafkasya'daki askeri ve politik gelişmelerdeki rolü, AB-Türkiye ilişkileri gibi konularda fikir alışverişinde bulunulduğu ifade edildi.

Linde: Türkiye’yi geri (Rojava’dan) geri çekilmeye davet ediyoruz

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ile Mithat Sancar ile gerçekleştirdiği görüşme öncesi Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir görüşme gerçekleştirmiş, bu görüşme ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Türk devletinin Batı Kürdistan’da (Rojava) işgal ettiği alanlardan çekilmesiyle ilgili Türk bakan ile tartışmıştı.

Basın toplantısında konuşan İsveçli bakan Ann Linde, Türk devletinin bölgede bazı zorluluklarla karşı karşıya kaldığını kabul ettiklerini ancak Çavuşoğlu ile görüşmesinde Rojava konusunda İsveç ve Avrupa  Birliği’nin (AB) pozisyonunu ifade ettiğini söyledi.

Linde, “Bu anlamda bizim ve AB'nin güçlü pozisyonu aynı olmaya devam ediyor. Türkiye'yi (Rojava’dan) geri çekilmeye davet etmeye devam ediyoruz” dedi.

Linde

 

Linde’nin bu sözlerine Türk bakan Çavuşoğlu ise “Bunu diyemezsiniz” diyerek Linde'ye tepki gösterdi. Çavuşoğlu’nun, “Siz kimden aldığınız yetkiyle Türkiye'nin Suriye'den çıkmasını istiyoruz” sözlerinin ardından İsveçli bakan Ann Linde Çavuşoğlu’na şu yanıtı verdi:

“Burada sizin misafirinizim bu yüzden tartışmaya girmek istemiyorum ama sanırım gazeteci arkadaşlarımız samimi ve açık bir tartışma yaptığımızı anlamıştır. Umarım Türkiye'deki herkes tıpkı sizin gibi görüşlerini açıkça ve samimi bir şekilde ifade etme özgürlüğüne sahip olur sayın bakan.”