بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Bahreyn-İsrail normalleşme anlaşmasına tepki ve destekler

Bahreyn-İsrail normalleşme anlaşmasına tepki ve destekler
BAE’nin ardından Bahreyn’in de İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlaşması imzalaması belli ülkelerin tepkisini çekerken anlaşmaya bazı Arap ülkelerinden de destek geldi. Türk devleti, İran rejimi ve Filistin yönetimi anlaşmayı sert bir şekilde eleştirirken
posted onSeptember 13, 2020
noبۆچوون

ABD Başkanı Donald Trump, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ardından bir diğer Körfez ülkesi Bahreyn’in de İsrail ile ilişkileri normalleştirme konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu.

BAE’nin ardından Bahreyn’in de İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlaşması imzalaması belli ülkelerin tepkisini çekerken anlaşmaya birçok Arap ülkesinden de destek geldi.

Anlaşmaya tepkiler

Filistin yönetimi Başbakanı Muhammed Iştiyye, Bahreyn ile İsrail arasındaki ilişkileri normalleştirme anlaşmasını, Arapların omurgasına vurulmuş darbe olarak nitelendirdi.

Anlaşmayla ilgili yazılı açıklama yayımlayan Iştiyye anlaşmayla ilgili olarak, "Arapların omurgasına ve ortak Arap çalışmasına vurulan bu darbe, İsrail'e ve onun koruyucusuna hizmet etmek anlamına gelmektedir." ifadesini kullandı.

Söz konusu anlaşmayla işgale, Yahudi yerleşim birimleri ve Mescid-i Aksa'ya yönelik devam eden ihlallere meşruluk kazandırıldığını vurgulayan Iştiyye, BAE’den sonra İsrail'le ilişkilerini normalleştiren Bahreyn'i kınadı.

Türk devleti: Endişeyle karşılıyoruz

Bahreyn’in İsrail ile normalleşme anlaşması yapmasına İsrail ile ticaret hacmi en yüksek devletlerden biri olan Türk devletinden de tepki geldi. Türk Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan açıklamada, "İsrail'le diplomatik ilişki tesis etme kararı almasını endişeyle karşılıyor ve şiddetle kınıyoruz" denildi.

Türk Dışişleri Bakanlığı İsrail ile Bahreyn arasında diplomatik ilişki kurma kararı hakkında, "İsrail'le diplomatik ilişki tesis etme kararı almasını endişeyle karşılıyor ve şiddetle kınıyoruz" açıklamasında bulundu.

İran rejimi: Utanç verici

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Bahreyn ile İsrail arasındaki normalleşme anlaşmasını kınayarak bunu "Bahreyn için utanç verici" şeklinde nitelendirdi.

İran rejimi Dışişleri Bakanlığı sitesinde yayınlanan yazılı açıklamada, ABD'nin duyurduğu Bahreyn ve İsrail arasındaki normalleşme adımını eleştirdi.

Bahreyn'in attığı bu adımın Filistin, Müslümanlar ve özgür halkların nefretini artıracağı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"İsrail'in Basra Körfezi'nde güvenliği bozan her türlü adımdan Bahreyn ve onunla birlikte hareket edenler sorumlu olacaktır."

Mısır’dan anlaşmaya övgü

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, anlaşmayı "bölgede istikrar ve barış yolunda önemli bir adım" olarak nitelendirdi.

"ABD, Bahreyn ve İsrail'in, Manama ile Tel Aviv arasında diplomatik ilişkilerin kurulması konusunda varılan üçlü açıklamayı büyük bir ilgiyle takip ettim." diyen Sisi, şunları kaydetti:

"Filistin meselesinin adil ve kalıcı bir şekilde çözüme kavuşması için Orta Doğu'da istikrar ve barış yolunda atılan bu adım değerlidir. Bu tarihi adımı atan herkese teşekkür ediyorum."

Umman: Memnuniyetle karşıloyoruz

Umman da, Bahreyn'in İsrail ile normalleşme anlaşması yapmasını memnuniyetle karşıladı.

Umman resmi haber ajansı ONA'da yer alan haberde, Muskat yönetiminin Bahreyn'in attığı bu adımdan duyduğu memnuniyet ifade edildi.

Açıklamada, "Bu stratejik yönelimin, Filistin topraklarındaki İsrail işgalinin bitmesi ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulması temelli barışın gerçekleşmesi konusunda pratik bir destek olmasının umulduğu" belirtilen açıklamada, "bunun ayrıca, uluslararası kararların öngördüğü iki devletli çözüm ilkesini somutlaştırdığı" kaydedildi.

Normalleşme anlaşması

ABD Başkanı Donald Trump, BAE’nin ardından bir diğer Körfez ülkesi Bahreyn’in de İsrail ile ilişkileri normalleştirme konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu.

Trump, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bugün önemli bir tarihi atılım daha. İki büyük dostumuz İsrail ve Bahreyn, bir barış anlaşması konusunda anlaştı” ifadesini kullandı. Bahreyn’in son 1 ayda İsrail ile barış anlaşması yapan ikinci Arap ülkesi olduğunun altını çizen Trump, ABD, Bahreyn ve İsrail’in anlaşmaya ilişkin yaptığı ortak açıklamayı da paylaştı.

Bin İsa, imza törenine katılacak

Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Trump’ın bugün bir görüşme yaptıklarının bildirildiği açıklamada, bu görüşmede, İsrail ve Bahreyn’in “tam diplomatik ilişki kurma” konusunda mutabık kaldıkları belirtildi. Ayrıca, Bahreyn Kralı Bin İsa’nın, İsrail ve BAE arasında varılan anlaşmanın, 15 Eylül’de Beyaz Saray’da yapılacak resmi imza törenine Trump’ın daveti üzerine katılacağı bildirildi.

Mısır, Ürdün ve BAE'nin ardından Bahreyn, İsrail ile normalleşme anlaşmasına varan dördüncü Arap ülkesi oldu.