بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

“BAE, Başûr üzerinden PKK’ye fon aktarıyor” iddiası

“BAE, Başûr üzerinden PKK’ye fon aktarıyor” iddiası
Arab el-Cedid gazetesi, Başûrlu ve Iraklı bazı güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde BAE’nin Başûr’daki döviz büroları üzerinden PKK’ye fon aktardığını iddia etti.
posted onJune 14, 2020
noبۆچوون

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Güney Kürdistan’daki (Başûr) döviz büroları üzerinden PKK’ye mali fon aktardığı iddia edildi.

Rûdaw’ın Londra merkezli Arapça yayın yapan Arab el-Cedid gazetesinden aktardığı haberine göre Arab el-Cedid’e konuşan Başûr ve Iraklı bazı güvenlik kaynakları BAE’nın Başûr’daki döviz büroları üzerinden PKK’ye mali fon aktardığını iddia etti.

İsimleri açıklanmayan Başûr ve Iraklı kaynaklar, BAE’nden Başûr’daki döviz büroları üzerinden PKK'ye son aylarda mali yardımlar yapıldığına dair gelen bilgiler üzerine para transferine yönelik yeni uygulamaların hayata geçirildiğini kaydetti.

“Erbil, Türkiye ile ikili çıkarları için para transferini engellemek için tedbir aldı”

Güvenlik kaynakları, Başûr’daki Kürdistan Bölge Yönetimi’nin BAE'den bölgedeki döviz büroları ve banka hesaplarına gelen tüm para transferlerinin gerçekleştirilebilmesi için emniyetten "onay belgesi" alınması şartını getirdiğini söyledi. 

Yetkililer, sınırlandırma kararı alınan para transferine ilişkin yeni uygulamanın 1000 dolar ve üzerini kapsadığını, Erbil, Duhok ve Süleymaniye'deki tüm döviz ofislerinin bu durumdan haberdar edildiğini belirtti.

Arab el-Cedid’e konuşan yetkililer, “Kürdistan Bölge Hükümeti, bölgenin farklı hesaplar için bir arenaya dönüşmesini reddediyor, Türkiye ile ticari, ekonomik ve siyasi çıkarları olduğu için bu hassasiyeti gözetiyor” dedi.

Haberde, 17 Temmuz 2019'da Erbil’de Türk diplomat Osman Köse'nin öldürülmesi ve İran rejimi Devrim Muhafızları’nın (Pasdaran) Başûr’un Koye kentine yakın bir bölgede bulunan İran-Kürdistan Demokrat Parti (İ-PDK) karargahını bombalamasının ardından Kürdistan Bölge Hükümeti’nin “bölgenin güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü” ifade edildi.

Öte yandan, haberde, gazeteye konuşan Erbil’deki Citadel Market'teki bir borsa şirketinin direktörü, "BAE'den bölgeye finansal transfer konusundaki yeni önlemlerin, DAİŞ'e karşı savaşın başlamasıyla birlikte 2014'ten beri birçok ülkede güvenlik kısıtlamaları dahilinde var olduğunu” söyledi.

Sitenin haberi doğrulamak için Kürdistan Bölge Yönetimi yetkilileri ile temasa geçtiği ancak kendilerinin yeni kısıtlamalar hakkında yorum yapmaktan kaçındığı ifade edildi.

Arab el-Cedid’de konuşan Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) yetkililerinden biri, konunun kendileri ile alakalı olmadığını, hükümetle ilgili olduğunu belirtti.

Kürdistan Parlamentosu’nun bir üyesi ise Kürdistan Bölge Hükümeti’nin, Türk devleti ve İran rejimi ile Kürt muhalif partileri arasındaki kutuplaşmaya dahil olmak istemediğini ve bölgenin komşularına zarar veren herhangi bir faaliyet için kullanılmasını ret ettiğini söyledi.

Bağımsız Kürt siyasetçi Sarkewt Ali ise, BAE’nin bölgede bulunan Kürt muhalif partileri ile ilişkilerinin yeni olmadığını, bununla birlikte Ebu Dabi yönetiminin sivil toplum örgütleri üzerinde yerinden edilenlere yardımlarda bulunduğunu aktardı.