Ana içeriğe atla

Tahran’dan Nükleer anlaşma ile ilgili yeni tehditler: 5’inci adımı atacağız

Tahran’dan Nükleer anlaşma ile ilgili yeni tehditler: 5’inci adımı atacağız
İran rejimi İngiltere Büyükelçisi Hamid Baidinejad, Avrupalı devletlerin Nükleer anlaşmayı kurtarmak için daha fazla çaba göstermemesi halinde İran rejiminin uranyum zenginleştirmeye yeniden başlama kararını iki ayda bir yeniden gözden geçireceği tehdidinde bulundu.
posted onDecember 21, 2019
noyorum

İran İslam Cumhuriyeti İngiltere Büyükelçisi Hamid Baidinejad, Avrupa devletlerinin Tahran’la imzalanan nükleer anlaşmayı kurtarmak için daha fazla çaba göstermemesi halinde rejimin uranyum zenginleştirmeye yeniden başlama kararını iki ayda bir yeniden gözden geçireceği tehdidinde bulundu.

Baidinejad, İran rejimi üst düzey yöneticilerinin, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması'nda (NPT) imzası bulunan Avrupalı devletlerin anlaşma şartlarını yerine getirme konusunda algılanan başarısızlığına ve Trump yönetiminin İran rejimine yönelik uyguladığı felç edici yaptırımlara cevaben NPT'den ayrılmayı önerdiği tehdidini de savurdu.

Tahran, ABD'nin çekilmesinin ardından Rusya ve Çin'le birlikte anlaşmada kalmayı seçen Britanya, Fransa ve Almanya'yı, şirketlerin Amerikan yaptırımlarına rağmen İran'la ticaret yapabilmesini sağlayabilecek yeterlilikte bir finansal yapı yaratamamakla itham ediyor.

Baidinejad, Washington'ın sözünü tutmayarak nükleer anlaşmadan çekilip İran rejimine yönelik cezalandırıcı yaptırımlar uygulamasından bu yana İran rejiminin anlaşma çerçevesindeki sorumluluklarını yerine getirmeye devam ettiğini iddia ederek rejimin artık diğer imzacılara karşı "uyarı işareti" niteliği taşıyan kararlı adımlar atmakta olduğunu söyledi.

İran rejiminin yeraltında bulunan Fordo tesisinde santifüjlere uranyum gazı enjekte etmeye başlama kararı, rejimin bu politikasının parçası olarak attığı dördüncü adım oldu.

“Ciddi bir mesaj verdiğimizi umuyoruz”

Baidinejad, "Anlaşmaya tek taraflı uymaya devam edemezdik, bu yüzden bu kararları aldık. Eğer diğer taraf bu uyarıları ciddiye almayacaksa, belki de INSTEX mekanizmasının kullanılması üzerinden, hepimiz çok çetrefilli bir duruma düşeceğiz. Ama bu adımlarla nükleer anlaşmanın yürürlüğe konması adına güçlü, gerçek ve ciddi bir mesaj verdiğimizi umuyoruz" diye konuştu.

INSTEX, Nükleer anlaşmaya taraf ülkelerden İngiltere, Almanya ve Fransa'nın kurduğu ve ABD yaptırımlarından kurtulup İran rejimiyle ticaretin devam etmesine yardımcı olmayı amaçlayan bir ödeme kanalı. 

Baidinejad açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

Bu politikayı, anlaşmaya taraf ülkelere bolca zaman tanıdıktan sonra benimsediklerini savunan Baidinejad, Durumu analiz ettikten sonra iki ay içinde beşinci adımımızı mutlaka atacağız. Diğer adımlar gibi bu da fazlasıyla hesaplanmış ve ölçülmüş olacak. Top şimdi onların sahasında, durumu çözeceklerini umuyoruz. Bu adımlar her iki ayda bir gelecek. Buna en üst düzey seviyede karar verildi. Bunun gibi birkaç adımdan sonra başka bir teşebbüsümüzün kalmayacağı ve geri alınması zor adımlar atmak zorunda kalıp anlaşmaya uygulanmasını etkileyeceğimiz konusundaki endişeleri anlıyorum. Tam da bu yüzden ortaklarımızı sorumluluklarını yerine getirmeye ve bu mevzuyu çözüp anlaşmayı korumaya davet ediyoruz” diye konuştu.

İran rejiminin Nükleer anlaşmadan çekilmesi yönünde iç baskı olduğunu iddia eden rejim Büyükelçisi, gelecek yıl gözden geçirilecek anlaşmanın "tümden tehlike" altında olduğunu söyledi.