Ana içeriğe atla

AB, Akdeniz’deki yasadışı sondajdan dolayı Türk devletine yaptırımları açıkladı

AB, Akdeniz’deki yasadışı sondajdan dolayı Türk devletine yaptırımları açıkladı
AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Türk devletinin Kıbrıs açıklarında yasadışı doğalgaz arama çalışmaları nedeniyle, seyahat yasağı ve şahısların mal varlıklarının dondurulmasını içeren yaptırımlar için yasal bir çerçeve oluşturulması konusunda anlaşmaya vardı.
posted onNovember 11, 2019
noyorum

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Türk devletinin Kıbrıs Cumhuriyeti karasularında yasadışı doğalgaz arama çalışmaları nedeniyle, seyahat yasağı ve şahısların mal varlıklarının dondurulmasını içeren yaptırımlar için yasal bir çerçeve oluşturulması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlara tabi tutulacak isimlerin ise daha sonra açıklanacağı belirtildi.

AB dışişleri bakanları, Pazartesi günü alınan kararın, "Doğu Akdeniz'de hidrokarbon çıkarmak için ruhsatsız arama faaliyetlerinden sorumlu veya bu faaliyetlerde bulunan birey ve kurumlara yaptırım uygulanmasını mümkün kılacağını" söyledi.

Ayrıca AB birey ve kuruluşlarına, yaptırım kapsamına girenlere fon sağlama yasağı getirilecek.

“Yaptırımlar Türk ordusunu hedefleyecek”

İki AB diplomatı, bu aşamalı yaklaşımın, yaptırımları uygulamaya koymadan önce Türk devletine arama çalışmalarına son vermesi için şans tanıdığını ifade etti. AB, Türk devletinin Akdeniz'de doğalgaz arama çalışmalarını "yasadışı" olarak niteliyor.

Diplomatlar, mal varlığını dondurma ve seyahat yasağını içeren yaptırımların, muhtemelen Türk ordusunu ve arama çalışmalarını yürüten gemilerin kaptanlarını hedefleyeceğini ifade etti.

Anlaşmazlık nasıl başladı?

AB, Kıbrıs Cumhuriyeti karasuları olarak ifade edilen bölgede, doğalgaz arama çalışmalarına başladığı için Türk devletine uyarılarda bulundu.

Kıbrıs Cumhuriyeti ve Yunanistan, sondaj faaliyetlerinin Kıbrıs'ın münhasır ekonomik bölgesinin ihlâli olduğunu söylüyor.

AB, Mısır, İsrail ve ABD de Türk devletinin buradaki faaliyetlerine karşı çıkıyor. Türk devleti ise sondaj çalışmalarına ara verilmeyeceğini açıklamıştı.

AB'nin daha önceki açıklamalarında da Türk devleti ile AB arasında yürütülen Kapsamlı Hava Taşımacılık Anlaşması müzakerelerinin durdurulacağı, Türk devleti ile üst düzey temasların askıya alınacağı belirtilmişti.

AB Konseyi, birliğin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu'ndan, Türk devletine aktarılan üyelik öncesi AB fonlarını 2020 yılından itibaren azaltmasını talep etme kararı almıştı.

Türk devleti ile Kıbrıs Cumhuriyeti arasındaki gerginliğin boyutu, 2010'dan itibaren Doğu Akdeniz'de zengin hidrokarbon yataklarının keşfedilmesi ve uluslararası büyük enerji şirketlerinin bölgeye akın etmesiyle birlikte daha da artmıştı.

ABD'nin Noble ve ExxonMobil şirketlerinin yanı sıra İtalyan ENI ve Fransız Total şirketleri Kıbrıs Cumhuriyeti ile yaptıkları anlaşmalar çerçevesinde bölgede faaliyetlerini devam ettiriyorlar.