İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızları’nın (pasdaran) cuma günü İngiltere bandıralı bir petrol tankerini alıkoyması ardından İngiltere harekete geçti. İngiltere, Hürmüz Boğazı’nda deniz taşımacılığı güvenliğini sağlaması amacıyla Avrupa liderliğinde bir misyon oluşturulması için girişim başlattı.
İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, İran rejiminin İngiliz bandıralı petrol tankerine el koyduğu Hürmüz Boğazı’nda geçiş güvenliğini sağlayacak deniz koruma misyonu için girişim başlattıklarını açıkladı.
Tahran’a karşı “sert uluslar arası kararlılık”
İran rejiminin bu korsanvari tutumu ardından yaşanan gelişmeler ve atılacak adımlar konusunda Avam Kamarası’nı bilgilendiren Hunt, İran rejimini “devlet korsanlığı eylemine girişmekle” suçladı.
Bunun karşısında “sert uluslararası kararlılık” sergileneceğini söyleyen Hunt, Avrupalı ortaklarıyla Hürmüz Boğazı’ndaki deniz taşımacılığını güvence altına almak istediklerini kaydetti.
İngiliz Bakan, “Bu önemli bölgeden güvenli geçişleri sağlayabilmek için Avrupa liderliğinde bir koruma misyonu oluşturmak istiyoruz” dedi.
“ABD ile görüşmeler ardından girişim uyumlaştırılacak”
Hunt, boğazın güvenli geçişlere açık tutulmasında İngiltere’nin Avrupalı müttefiklerinin kilit rol üstleneceklerini aktarırken, son 48 saatte belirli ülkelerle yapıcı görüşmeler yürütüldüğünü, bu hafta içinde ABD’nin yaptığı son öneriler ile bu girişimin nasıl uyumlaştırılabileceğini ele alacaklarını aktardı.
Hunt, hedeflenen Avrupa misyonunun, İran rejimi ile nükleer anlaşmadan çekilen ABD’nin Tahran yönetimi üzerinde uyguladığı yoğun baskı politikasının bir parçası olmadığını da sözlerine ekledi.
İran rejimi: Meşru karşılık verilmiştir
İran rejimi ise bugün, alıkoyduğu İngiltere bandıralı geminin mürettebatının görüntülerini yayınladı. Videoda kırmızı bir üniforma giydikleri görülen mürettebata İranlı bir yetkilinin “sergiledikleri işbirliğinden dolayı” teşekkür ettiği duyuluyor.
İngiltere ordusuna bağlı kuvvetler, ay başında Cebelitarık Boğazı’nda, Suriye'ye yasadışı ham petrol taşıdığı gerekçesiyle İran rejimine ait bir tankere el koymuş, bunun üzerine İran rejimi de cuma günü Hürmüz Boğazı’nda “Stena Impero” adlı, İngiltere bandıralı petrol tankerini alıkoymuştu.
Tahran yönetimi, Cebelitarık’ta İran gemisinin alıkonulmasında İngiliz Kraliyet Donanması’nın oynadığı rol nedeniyle, Hürmüz Boğazı’nda İngiliz bandıralı geminin alıkonulmasını “meşru bir karşılık” olarak gördüklerini açıkladı.
İran rejim hükümeti sözcüsü Ali Rebii bugün bir açıklama yaparak, “Cebelitarık’ta yasadışı olarak gemi alıkoyarsanız… hoşgörü göstermeyi çok da gerekli görmeyiz” dedi.
Sözcü, "Bazı ülkeler derhal İngiliz tankerinin bırakılmasını istiyor. Biz bu ülkelerden aynı çağrıyı önce İngiltere’ye yapmalarını bekliyoruz” diye konuştu.
Küresel petrol sevkiyatının beşte biri, İngiltere bandıralı geminin alıkonulduğu, kuzey kıyısında İran’ın, güney kıyısında ise Umman’ın bulunduğu Hürmüz Boğazı’ndan yapılıyor.