Ana içeriğe atla

İngiltere: Aramco saldırılarının arkasında İran var

İngiltere: Aramco saldırılarının arkasında İran var
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Saudi Aramco’nun petrol tesislerine yapılan saldırıdan İran rejimini sorumlu tuttu. Johnson, BM Genel Kurulu’nda görüşeceği Hasan Ruhani’ye rejim tarafından tutuklanan insani yardım gönüllüsü Nazenin Zaghari-Ratcliffe'in serbest bırakılması konusunu da gündeme getireceğini söyledi.
posted onSeptember 23, 2019
noyorum

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Suudi Arabistan’ın ulusal petrol şirketi Saudi Aramco’nun petrol tesislerine yapılan saldırıdan İran İslam Cumhuriyetini sorumlu tuttu.

Johnson,  “Suudiler veya ABD’liler tarafından bir rol üstlenmemiz istenirse, nasıl faydalı olabileceğimize dair düşüneceğiz. Konuyu çok yakından ve kesin biçimde izleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

 İran rejimine karşı küresel tepki organize etme

Johnson, İran rejimi Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya geleceği Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul Toplantısı’na katılmak üzere New York’a hareket ederken, uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, “İngiltere, çok yüksek bir ihtimalle, Aramco saldırılarından İran’ı sorumlu tutuyor. İran’ın hem insansız hava araçlarının hem de seyir füzelerinin kullanımından gerçekten sorumlu olmasının kuvvetle muhtemel olduğunu düşünüyoruz. Buradaki zorluk, önümüzdeki yolda, küresel bir tepkiyi nasıl organize edeceğimiz konusu ve bu tepkiyi oluşturmak için ABD’li ve Avrupalı dostlarımızla birlikte çalışacağız” dedi.

Ruhani’yle Nazenin Zaghari’nin serbest bırakılmasını görüşecek

Başbakan Johnson, Ruhani ile görüşmesinde, Tahran’ın bölgedeki eylemleri ve İran’da tutuklu bulunan İran asıllı İngiliz vatandaşı Nazenin Zaghari-Ratcliffe'in serbest bırakılması gibi konuları ele alacağını da belirtti. Reuters Vakfı'nda proje yöneticisi olan insani yardım gönüllüsü aktivist Nazenin Zaghari-Ratcliffe, 2009 yılında İran'da hükümet karşıtı düzenlenen bir protestoya katılma suçlamasıyla 2016’da İran’da gözaltına alınmıştı.

ABD, Aramco saldırılarının gerçekleşmesi ardından, saldırıdan İran rejimini sorumlu tutmuş ve bunun ‘savaş nedeni’ olduğunu bildirmişti.

İran rejimi ise saldırıda herhangi bir sorumluluğu olduğuna ilişkin suçlamaları reddederek, kendisine yönelik herhangi bir askeri saldırının ‘topyekun savaş’ başlatacağı konusunda tehditler savurmuştu.