İngiltere, İran İslam Cumhuriyeti tarafından Hürmüz Boğazı’nda petrol tankeri ve mürettebatının yasadışı bir şekilde alıkonulmasını BMGK’ye taşıdı. İngiliz daimi temsilci, İran rejiminin bu hareketini “düşmanca bir hareket” olarak niteledi.
İngiltere'nin BM daimi temsilcisi, Stena Impero isimli İngiliz petrol tankerinin İran rejimi tarafından alıkonulmasını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) taşıdı. İngiliz temsilci, BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu mektupta "Uluslararası hukuk, seyir hakkının engellenmemesi gerektiğini vurgulayarak, İran rejiminin bu hareketi “yasadışı bir müdahaledir" ifadelerine yer verdi. Mektupta petrol tankerinin alıkonulduğu esnada Umman karasularında olduğu belirtildi.
Tahran’a yeni yaptırımlar gündemde
İngiliz hükümetinden yapılan açıklamada da İran rejiminin Hürmüz Boğazı’nda seyir halindeki "Stena Impero" adlı petrol tankerine el koyması "düşmanca bir hareket" olarak nitelendi ve bu "yasadışı müdahalenin" uluslararası hukuka aykırı olduğunu kaydedildi.
İngiliz basınında yer alan haberlere göre İngiltere, İran rejimine yeni yaptırımlar olasılığını değerlendiriyor. İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt'ın Pazar günü ön görülen diplomatik ve ekonomik önlemlerle ilgili bilgilendirmede bulunması bekleniyor.
Tahran: Mürettebat güvende
İran rejimi ise İngiliz petrol tankerinin mürettebatının güvende olduğunu açıkladı. Hürmüzgan Eyaleti Limanlar ve Denizcilik Kurumu Genel Müdürü Allahmurad Afifipur, Pazar günü devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, 23 kişiden oluşan mürettebatın güvende olduğunu ve sağlık durumlarının da iyi olduğunu kaydetti. Gemide bulunan personelin Hindistan, Rusya, Letonya ve Filipin uyruklu olduğu kaydedildi.
İngiltere, İran rejiminin iddiaları ret etti
İran daha önce petrol tankerinin bir balıkçı teknesine çarptığı, tankerin çarpışma sonrası hasar gören ve yardım sinyali veren balıkçı teknesine yanıt vermediği için alıkonulduğunu açıklamıştı. İran'ın iddialarını reddeden İngiltere ise tankerin seyir kuralları ve uluslararası deniz hukukuna uygun seyrettiğini bildirmişti.
İngiliz bandıralı geminin İsveçli sahibinin, mürettebatı ziyaret etmek için girişim başlattığı be bunun için İran makamlarına resmi başvuru yapıldığı belirtiliyor.