ABD, İran'dan petrol ihracatı muafiyetine son verdi.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo düzenlediği basın toplantısında İran'dan petrol ihracatı muafiyetine son verilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Pompeo şunları söyledi:
" İran’la varılan 2015 tarihli nükleer anlaşmadan çekilmesinin amacı İran'ı yanlışlarını düzeltmek içindi. İran'ın Ortadoğu'daki kargaşada büyük bir rolü var. İran rejimi ülke petrolünden elde ettiği paraları terör gruplarına aktarıyor. Önceden İran'da petrol alımı için bazı ülkelere muafiyet göstermiştik.
Artık hiç bir ülkenin İran'dan petrol ihracatı muafiyetini göstermeyeceğiz. İran'ın petrol üretimini sıfıra çekmeyi amaçlıyoruz. Onların tavırlarında ısrar etme durumları var.
Ayetullah'tan nükleer füze üretimini durdurmalarını istedik. Terörü desteklememelerini istedik. Yabancı vatandaşları rehin alamazsınız dedik.
Şeffaf topluma dönemsini istedik. İran halkının yanında olduğumuzu duyurduk. Halk bize İran rejimi yönelik geliştirilecek baskıları desteklediklerini söyledi.
İran rejimi davranışlarını düzeltmelidir"
Pompeo'nun açıklamalarından sonra gazeteciler de konuya ilişkin sorular sordu.
Ekonomik ambargolardan sonra İran'ın tavırlarından özellikle de Lübnan Hizbullah'ına yardımlar konusunda bir değişiklik olup olmadığı sorusuna ilişkin Pompeo, "İran'ı takip ettiğimiz kadarıyla ambargolar tavırlarında bir takım değişimlere yol açtı. Artık Lübnan Hizbullah'ına az para gönderiyor. Ambargolarımızın amacı da terör örgütlerine verilen desteklerin kesilmesiydi" diye cevapladı.
"İran Devrim Muhafızları'na yeni atanan komutanın radikal olduğu söyleniyor gerçekten aralarında bir fark varmı?" sorusuna da Pompeo, "Zarif ile Ruhani siyasetinde hiç bir fark yok. Onlar Ortadoğu'yu karıştıran Kasım Süleymani'yi destekliyorlar.
Soru: Petrol ticareti şimdi azalmış görünüyor. Her ne kadar Venezüla'dan biraz petrol alımı yapılsa da. Sudi Arabistan ve BAE zamanında petrol üretimini pazara sunar mı? 5 ülke buna razı olup dediklerinizi kabul eder mi?
Pompeo: Bunlar gerekenleri yerine getirmezlerse cezalandıracağımızı söyledik. Sudi Arabistan ve BAE ile zamanında petrol üretimini pazara sürmeleri gerektiği konusunda konuştum.
Soru- IŞİD halen bir tehlike mi?
Pompeo: İslami teröristler her zaman bir tehlikedir. Tehlikeli insanlara karşı her hep doğru şeyler yapmaya çalıştık. Bu silahlı grupların ortadan kaldırılması için 80 ülke ile işbirliğine gittik.
En son Kasım ayında yenilenen yaptırım paketinde ABD, İran’ın nükleer programına yardımcı olabilecek bütün ürünlerin alımını ve satımını yasaklamıştı. Ancak İran’dan petrol almak zorunda olan 8 ülkeye 6 aylığına imtiyaz tanınmış, belirtilen süre boyunca petrol ithalatına izin verilmişti. ABD; Türkiye, Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Tayvan, İtalya ve Yunanistan’a imtiyaz tanımıştı. ABD; Türkiye, Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Tayvan, İtalya ve Yunanistan’a imtiyaz tanımıştı