Ana içeriğe atla

ABD’den İran rejimiyle iş yapan Çin ve BAE şirketlerine yaptırım

ABD’den İran rejimiyle iş yapan Çin ve BAE şirketlerine yaptırım
ABD yönetimi, Çin merkezli Jiangyin Mascot Special Steel Co. ve BAE merkezli Accenture Building Materials da dahil olmak üzere İran rejimi ile çelik ihracatı veya ithalatı yapan yedi şirket ve iki kişiye yönelik ABD yaptırımlarını ihlal ettiği için yaptırım uygulama kararı aldı.
posted onJanuary 16, 2021
noyorum

ABD, İran İslam Cumhuriyeti şirketi Shipping Lines ile çelik ticareti yapan, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) en büyük şirketlerinin de bulunduğu 7 şirket ve 2 kişiye yaptırım uygulama kararı aldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Washington'un, Çin merkezli Jiangyin Mascot Special Steel Co. ve BAE merkezli Accenture Building Materials da dahil olmak üzere İran rejimiyle çelik ihracatı veya ithalatı yapan 7 şirket ile 2 kişiye yaptırım uygulanması kararı alındığını söyledi.

Pompeo ayrıca üç İran rejimi savunma şirketi Marine Industries Organization (MIO), Havacılık Sanayi Örgütü (AIO) ve İran Havacılık Sanayi Örgütü’nü (IAIO), silah proliferatörleri olarak belirledi. Pompeo’nun bahsettiği üç İran rejimi şirketi zaten ABD’nin yaptırım listesinde.

ABD yönetiminin 21 Eylül 2020’de, İran rejimine bağlı bölgedeki silahlı grupları silah ve silah malzemeleri ile desteklemede yardım etmeye çalışan şirket ve aktörleri sorumlu tutmak için ek yaptırımlar öngören 13949 sayılı Yürütme Emri'nin uygulandığını duyurduklarını hatırlatan Pompeo, “Bu yürütme emri yetkisi çerçevesinde İran’ın Savunma ve Silahlı Kuvvetler Lojistiği Bakanlığı (MODAFL), İran Savunma Sanayii Örgütü (DIO) ve Venezuela'nın gayri meşru hükümdarı Nicolas Maduro’ya yönelik yaptırımlar devreye konuldu” dedi.

Bugün, İran rejiminin Denizcilik Endüstrileri Organizasyonu (MIO), Havacılık ve Uzay Endüstrileri Organizasyonu (AIO) ve İran Havacılık Endüstrileri Organizasyonu (IAIO) da dahil, doğrudan veya dolaylı olarak İran'a veya İran'dan başka ülkelere, İran rejimi yararına yedek parçalar dahil olmak üzere silah veya ilgili malzeme gönderen bu oluşumlar ve kişileri hedef alan yaptırımların uygulanmasını Yürütme Emri yetkisi çerçevesinde belirlendiğini ifade eden Pompeo, bu yaptırımların amacının, ABD’nin yabancı terör örgütleri listesinde bulunan İran rejimi Devrim Muhafızları (Pasdaran) da dahil İran rejimi ordusu için ölümcül askeri teçhizat üretimini durdurmak olduğunu söyledi.

Pompeo, “İran rejiminin devam eden askeri desteği ile Suriye, Lübnan, Irak, Yemen ve başka yerlerde devam eden çatışmayı körükleyen onaylanmış silah transferleri ile kanıtlandığı üzere, İran rejiminin konvansiyonel silahların yayılması, bölgesel ve uluslararası güvenlik için kalıcı bir tehdit oluşturmaktadır”

ABD’nin yeni Başkanı Joe Biden’in İran rejimiyle diplomasiyi yeniden canlandıracağı söylentileri ardından Donald Trump yönetimi, son süreçte İran rejiminin ticaret yapan mekanizma, şirket ve kişilerine yönelik yaptırımları artırmasını beraberinde getirdi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın 22018’de Washington'ı, İran rejimi ile dünyanın en büyük güçleri arasında 2015’te imzalanan uluslararası nükleer anlaşmadan çekip “maksimum baskı” politikasının bir parçası olarak İran rejiminin ekonomisine büyük bir darbe vuran yaptırımları uygulamasından beri ABD ile İran rejimi arasındaki gerginlik arttı.

ABD'nin anlaşmadan çekilmesine ve ağır ekonomik yaptırımlar uygulamasına karşı İran rejimi ise nükleer anlaşma şartlarını ihlal etti.

İran rejimi, ABD yaptırımlarından kurtulmak için nükleer anlaşmada taahhüt ettiği nükleer faaliyetlerini sınırlamayı aşamalı olarak sona erdireceğini açıkladı.