Ana içeriğe atla

Pasdarların katlettiği protestoculardan 20’sini daha isimleri açıklandı

Pasdarların katlettiği protestoculardan 20’sini daha isimleri açıklandı
İran İnsan Hakları İzleme Örgütü, Kasım 2019'da İran ve Rojhelat genelinde rejime karşı gerçekleştirilen protesto gösterileri sırasında İran rejim güçleri tarafından katledilen 20 protestocunun kimlik bilgilerini paylaştı.
posted onOctober 5, 2020
noyorum

İran İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRM), Kasım 2019'da İran ve Doğu Kürdistan (Rojhelat) genelinde İran İslam Cumhuriyeti rejimine karşı gerçekleştirilen büyük protesto gösterileri sırasında İran rejim güçleri tarafından katledilen 20 protestocunun kimlik bilgilerini doğruladı.

Açıklanan listede isimleri bulunan 20 kurbanın İran’ın Mahşehr kenti yakınlarındaki bir bataklıkta İran rejim güçleri tarafından katledilen kişiler olduğu belirtildi.

HDM tarafından İran rejimi tarafından katledilen 20 protestocunun isimleri şu şekilde açıklandı:

Ehsan Sadeghi, Ahmed Ruhanifar, Asghar Rajeyi, Amir Buşehri, Cabar Saberi, Cafer Penahi, Cemşid Malahan, Cevad Payabi, Cevad Nezarat, Hasan Weysi, Hayawi Şerifat, Abbas Ansariyan, Ali Celvehaye, Alireza Xan Rezawati, Kamran Dawari, Kuroş Ahwazi, , Muhsen Serefraz, Merşad Dehi ve Humayun Daşti.

HRM’nin yayınladığı 20 kurbana ait liste, görgü tanıklarının ifadeleri ve konu hakkında güvenilir bilgiler sunan kaynaklara dayanılarak hazırlandı.

100 genç bataklıkta katledildi

Kasım 2019'da İran rejiminin ABD’nin uyguladığı ağır ekonomik yaptırımlar sonucu yaşanan krizin faturasını halka ödetme amacıyla benzin fiyatlarına büyük bir zam yapması ardından, zaten rejime karşı halkta biriken öfke patladı. İran ve Rojhelat’ın hemen hemen bütün kentlerinde başlayan büyük protesto gösterilerine İran rejim güçleri silahlarla müdahale etti. Rejim güçlerinin silahlı saldırıları sonucu en az bin 500 protestocu katledildi ve binlercesi yaralandı.

Görgü tanıklarının ifadesine göre, 18 Kasım 2019'da İran rejimi Devrim Muhafızları (Pasdaran) güçleri Mahşehr’deki büyük protesto gösterilerini bastırmak için Mahşehr’de bütün yolları kuşatarak saldırılarına başladı. Pasdaran güçleri, Mahşehr’in Çamran ilçesine de baskın düzenledi.

Pasdaran güçleri, ağır makineli tüfeklerle göstericilerin üzerine ateş ederken bazı göstericiler kaçıp bir bataklık bölgesine sığınmak istedi. Çoğunluğu silahsız genç erkeklerden oluşan yaklaşık 100 göstericiyi bu bataklıkta katledildi.

Kasım 2019 gösterilerinde İran ve Rojhelat genelinde Bin 500’e yakın protestocunun katledilip binlercesinin yaralanması İran rejiminin işlediği en büyük insanlık suçlarından biri olarak değerlendiriliyor.

İran rejim bunlar dışında binlerce kişiyi keyfi bir şekilde tutukladı, tutuklulara işkence yaptı, binlerce aileyi çocukları üzerinden tehdit ederek taciz  etti.