Ana içeriğe atla

İran rejimi 4 yaşında tutukladığı çocuğu idam etti

İran rejimi 4 yaşında tutukladığı çocuğu idam etti
İran rejiminin 4 yaşında tutukladığı ve 12 yıldır tutuklu bulunan Muhammed Hasan Rezai isimli çocuğu Rasht Merkezi Hapishanesi'nde idam ettiği bildirildi. Çocuğun idamından dolayı AB’den İran rejimine sert kınama geldi.
posted onJanuary 2, 2021
noyorum

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), 4 yaşından beridir tutuklu bulunan Muhammed Hasan Rezai isimli 16 yaşındaki çocuğun İran İslam Cumhuriyeti tarafından dün sabah idam edildiğini duyurdu. Bu, İran rejiminin yıl içinde idam ettiği üçüncü çocuk oldu.  

Uluslararası Af Örgütü'nün İran araştırmacısı Raha Bahraini, Twitter'da yaptığı açıklamada, 16 yaşındaki tutuklu Muhammed Hasan Rezai’nin, Rasht Merkezi Hapishanesi'nde (Lakan idam edildiğini duyurdu.

Bahraini, İran rejim yetkililerinin uluslararası baskılar nedeniyle Rezai'nin infaz kararını durdurduğunu, ancak ani bir karar değişikliğiyle infazı gerçekleştirdiğini söyledi.

4 yaşında tutuklandı, işkence altında itirafa zorlandı

Muhammed Sahan Rezai, 2008 yılında henüz 4 yaşındayken bir kavga sırasında tutuklandı. Rezai, “kasten adam öldürme” suçlaması ile yargılandı. 21 Ekim 2008 tarihinde İran rejiminin Gilan eyalet mahkemesi tarafından idam cezasına çarptırılan Rezai, 12 yıldır cezaevinde bulunuyordu.

Rezai’nin “işkence altında itirafa zorlandığını” savunan Af Örgütü, Rezai hakkındaki idam cezasının kaldırılması için Molla rejimine çağrıda bulunmuştu.

Af Örgütü belgelerine göre Rezai’nin ailesi 2013 yılında Ceza Kanununun 91. Maddesine dayanarak resmi olarak yeniden yargılama talebinde bulunmak istedi ancak aile avukat tutacak mali imkanlara sahip olmadığı için bu işlem gerçekleştirilemedi.

Uluslararası Af Örgütü yine Rezai’nin  babasının Ağustos 2019’da İran makamlarına yeniden yargılama talep eden bir mektup yazdığını hatırlattı.

AB’den sert kınama

iran

 

Öte yandan Avrupa Birliği (AB), çocuk yaştaki Muhammed Hasan Rezai'nin infazını şiddetle kınadı. AB, 18 yaşın altındaki kişilerin idam edilmesinin İran rejimini de bağlayan Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi ve Çocuk Hakları Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerine aykırı olduğunu hatırlattı.

Bu yıl üçüncü çocuk oldu

Muhammed Hasan Rezai İran’da bu yıl idam edilen üçüncü çocuk mahkum oldu. 19 Nisan 2020’de Erdebil Cezaevinde tutuklu bulunan Mecid İsmailzade ve 22 Nisan 2020’de de Sakız cezaevinde Kürt mahkum Şayan Saidpur isimli çocuklar idam edilmişti.