Ana içeriğe atla

Hamaney’in posterini yakan gençlere 40 yıl hapis cezası

Hamaney’in posterini yakan gençlere 40 yıl hapis cezası
İran rejim yargısı, 2019 Kasım ayında İran ve Rojhelat’ta başlayan büyük protesto gösterilerinde rejimin dini lideri Ali Hamaney’in posterini yakan 3 genç 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Gençler, bir benzin istasyonunu ateşe vermekle de suçlanmıştı.
posted onJanuary 11, 2021
noyorum

İran İslam Cumhuriyeti yargısı, Kasım 2019’da, aşırı benzin zammı ardından başlayan ve ardından İran ve Doğu Kürdistan’ın (Rojhelat) geneline yayılarak büyük bir kalkışmaya dönüşen protesto gösterisi dalgasında İran rejimi dini lideri Ali Hamaney’in posterini yaktıkları ve bir benzin istasyonunu ateşe verdikleri iddiasıyla 3 genci 40 yıl hapis cezasına çarptırdı.

İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı'nın (HRANA) haberine göre, Dezful Devrim Mahkemesi, 23 yaşındaki Raad Hemedani, 19 yaşındaki Gazi Hosroci ve 20 yaşındaki Seccad Debbat’ı, Kasım 2019'da düzenlenen benzin zammını protesto gösterilerinde Hamaney’in posterini yaktıkları ve bir benzin istasyonunu ateşe verdikleri gerekçeleriyle toplamda 40 yıl hapse mahkum etti.

Söz konusu suçlamadan Hemedani 20 yıl, Hosroci ve Debbat ise 10'ar yıl ceza aldı. 

İran ve Rojhelat’ta İran rejimine karşı başlayan gösteriler sonrasında İran rejim güçleri tarafından Huzistan eyaletine bağlı Şuş ilçesinde gözaltına alınan 3 gencin o günden bu yana hapishanede tutulduğu belirtildi.

Kasım kalkışması

ABD’nin İran rejimine uyguladığı ağır ekonomik yaptırımların etkisiyle büyük bir ekonomik krizle yüz yüze kalan İran rejimi, krizin faturasını halka ödettirmek amacıyla, 15 Kasım 2019'da Yargı Erki Başkanı, Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanı'ndan oluşan Ekonomi Koordinasyon Yüksek Konseyinin kararıyla benzin fiyatının 1000 tümenden 3 bin tümene yükseltmesinin ardından İran ve Rojhelat genelinde büyük protesto gösterileri başlamıştı.

İran ve Rojhelat’ın hemen hemen tüm kentlerine yayılan ve günler süren protesto gösterilerinde İran rejimine ait kamu binaları, bankalar, benzin istasyonları ve polis karakolları yakılıp tahrip edilmişti.

İran rejim güçlerinin gerçek silahlarla ve büyük şiddetle müdahale ettiği gösterilerde yüzlerce sivil katledilmiş, İran rejim makamları hayatını kaybedenlerin sayısıyla ilgili resmi bir açıklama yapmazken, Uluslararası Af Örgütü en az 304, Reuters haber ajansı ise bin 500 kişinin öldüğünü duyurmuştu.

İran ve Rojhelat’taki yerel kaynaklar ve aktivist hareketler ise katledilen sivil sayısının bine yakın olduğunu belirtmişti.