Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ardından dün Bahreyn’in de İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi anlaşması imzalaması Kürt düşmanlığında sınır tanımayan İran İslam Cumhuriyeti ve Türk devletini kızdırdı.
İran rejimi Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İsrail ile ilişkileri normalleştiren BAE ve Bahreyn gibi ülkelerin bölgede İsrail’e askeri üsler tahsis etmeyi planladığını iddia ederek ancak yaşanması muhtemel kötü sonuçlardan tamamen bu ülkelerin sorumlu olacağını söyledi.
BAE ve Bahreyn’in İsrail ile anlaşarak Araplara ihanet ettiğini savanan Ruhani, “Ne yazık ki halkları Müslüman bazı ülkelerin yöneticileri ne din biliyor ne de kendi halklarına ve Filistin'e karşı borçlarını biliyor. Bu ülkeler İsrail'e nasıl el uzatabilir. Onlara (İsrail) bölgede üs vermek istiyorlar. Bununla ilgili muhtemel kötü sonuçlardan bölgenin düzenlemelerini ve güvenliğini ihlal eden ülkeler sorumlu olacaktır" diye konuştu.
ABD yönetiminin İran rejimine yönelik uluslararası yaptırımların bir parçası olarak 20 Eylül’de ‘tetikleme mekanizması’nın uygulamaya konulacağını duyurmasıyla ilgili de konuşan İran rejim lideri Ruhani, bu mekanizmanın geçerliliğinin olmadığını savundu.
Öte yandan İsrail’i tanıyan ilk Müslüman devletlerden biri olan Türk devleti de BAE’nin ardından İsrail ile normalleşme anlaşması imzalayan Bahreyn’i eleştirdi.
Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail ile büyük bir ticaret hacmine sahip Türk devletinin İsrail’i tanıyan ilk Müslüman devlet olduğunu unutarak BAE ve Bahreyn’in İsrail ile anlaşmalarını düşmanlara verilen bir taviz olduğunu savundu.
1979'da Mısır'ın, 1994'te de Ürdün'ün ardından İsrail ile normalleşme anlaşmasına varan üçüncü Arap ülkesi BAE, dördüncü Arap ülkesi ise Bahreyn oldu.