Ana içeriğe atla

Türkiye çaldığı Efrin zeytinlerini kendi patentiyle AB ülkelerinde pazarlıyor

Türkiye çaldığı Efrin zeytinlerini kendi patentiyle AB ülkelerinde pazarlıyor
posted onFebruary 11, 2019
noyorum

Son günlerde Türkiye'nin "Efrin'de çaldığı" zeytinlerden elde ettiği yağı kendi yerel ürünü olarak Avrupa Birliği (AB)  ülkelerine pazarlaması sert eleştirilere neden oldu.  Çünkü söz konusu yağ sunulduğu gibi Ankara'dan değil Efrin'de yapılıp kaçak yollarla Türkiye'ye getiriliyor.


Bu yüzden ispanyanın iki parlamenteri İspanya hükümeti ve AB'ye bir dilekçe yazarak İspanya'nın Türkiye'nin kaçak yollarla Efrin'den zeytin geçirme iddialarının netleştirilmesi için soruşturma başlatılmasını istedi.  Zeytinyağı ve ürünleriyle ilgili resmi Olive oil Times dergisi yayınladığı bir yazıda "İspanya muhtemelen üzerinde Türkiye'de üretilmiş etiketli bu zeytinyağlarını almıştır. Fakat bu yağlar yasa dışı bir şekilde Türkiye tarafından Suriye'den getirtilmiştir" ibarelerini kullandı. Haberde konu hakkında bir soruşturmanın yapılacağına da dikkat çekildi.


Adı geçen dergi bilgilerini Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin verdiği bazı bilgilerle destekleyerek "Suriye'den zeytinyağı gasp edilerek kaçak yollarla çıkartılmış ama nereye aktarıldıkları beli değil" diye ekledi.
Bundan dolayı İspanya'nın iki parlamenteri de o alınan zeytinyağların hem miktar kem tarih açısından araştırılıp o kaçak alınan zeytinyağların tarihi ile kadılaştırılmasını talep etmektedir.


İspanya'nın İthalat Kalite Kontrol (SOIVRE) başkanı ise yaptığı açıklamada İspanya'nın bu zeytinyağların üretilme yolunu deşifre edecek gerekli makinelere sahip olmadığını belirterek sadece onların Avrupa standartlarına uygun olup olmadıklarını araştırabileceklerini söyledi.


Bu konuyu medyaya taşıyan ilk kişi İsviçre'nin demokrat muhafazakâr parti üyesi Berhand Hogle oldu. ABD'nin Fox News kanalında verdiği bir röportajında militarist gurupların Türkiye askeri gurupların desteğiyle Efrin zeytin bağlarını talan edip İspanya'ya pazarladığını anlattı.

 
Bilindiği gibi Rojava kenti Efrin geniş bir araziye sahip. Bu arazilerde yaklaşık 200 milyondan fazla zeytin ağacı var. Bu zeytinler zeytinyağı ve sabunu olarak üretiliyor. Bu üretim geçen yılın sonlarından Türkiye, Efrin ile sınır bölgesi üzerinde elde ettiği zeytinleri işliyor. Bu bölgede öretilen zeytinin yıllık geliri dünya pazarında 200 milyon dolarla ölçülmektedir.


Ayni zamanda İspanya'da yayınlanan PUBLICO gazetesi de bir haberinde konuya dikkat çekiyor. O raporda: "Türkiye bu yağı kendisi tekrar süzdükten sonra üzerinde Türkiye etiketini yapıştırarak dünya pazarında satmaktadır." diye yazıyor.


Bilindiği gibi 20 Aralık 2018 den beri Türkiye ÖSO ile ortaklaşa düzenledikleri 'zeytin dalı' operasyonundan sonra Efrin'i ele geçirmişti.
Efrin'deki zeytin bağların istila ve talana uğrama iddiası ilk defa Suriye İnsan Hakları Ağı ve İsviçre'nin Brahand Guhli derneği tarafından ortaya atıldı.


Suriye İnsan Hakları Ağı açıklamasında " Zeytin dalı operasyonuyla binlerce zeytinyağı deposu talan edildi ve dünya piyasasında satışa çıkarılmıştır." diye demeç vermişti. Yanı sıra adı geçen İsviçre Derneği de "Efrin zeytin bağları silahlı guruplar ve Türk askerlerince talan edilmektedir, çalınan yağlar ise İspanya'ya pazarlanmaktadır" diye açıklama verdi.
 Ve şu ana kadar bu talan ve satışın sürdüğünü de aktardı.