Ana içeriğe atla

Maliki: ABD İran’ın Irak’tan çıkarmak istiyor

Maliki: ABD İran’ın Irak’tan çıkarmak istiyor
Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’nin ABD Başkanı Trump ile görüşmek üzere Washington’da bulunduğu bir süreçte Irak’ın eski Başbakanlarından Nuri el-Maliki, ABD’nin İran rejimini Irak’tan çıkarmak istediğini söyledi.
posted onAugust 19, 2020
noyorum

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmek üzere Washington’a ziyaret gerçekleştirirken Irak eski Başbakanı Nuri el-Maliki, ABD’nin İran İslam Cumhuriyeti’ni Irak’tan çıkarmak istediği açıklamasında bulundu.

İran rejimine yakınlığı ve Kürt karşıtı tutumuyla bilinen Nuri el-Maliki, Irak medyasına yaptığı açıklamalarda, Mustafa Kazımi’nin ABD ziyaretine dair memnuniyetsizliğini dile getirdi.

Nuri el-Maliki, Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’nin ABD’ye gerçekleştirdiği ziyaretin “propagandadan başka bir şey olmadığını” savunarak, “Bu tarihi bir ziyaret değildir, ben de Washington'a beş kez gittim" dedi.

ABD’nin İran rejiminia Irak’tan çıkarmak istediği değerlendirmesinde bulunan Maliki, “ABD, İran’ı Irak’tan çıkarmak istiyor ama İran’ın Irak’ta askeri üsleri yok. Sadece Bağdat ile Tahran arasında siyasi bir ilişki var” dedi.

ABD’nin İran rejiminin Irak’taki eli olan ve Şii milis gruplarının biraraya getirilmesiyle oluşturunan Haşdi Şabi’yi de ortadan kaldırmak istediğini ifade eden Maliki, buna karşı olduğunu belirterek, bunun da Irak'ın bir iç sorunu olduğunu söyledi.

Kazimi yarın Donald Trump ile görüşecek

Resmi davet üzerine Washingtona giden Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ABDdeki temaslarına başladı.

Kazımi’nin ziyaret kapsamında, yarın ABD Başkanı Donald Trump ile ikili ilişkiler ve bölgesel gelişmeleri görüşeceği aktarıldı.

Irak Başbakanı Mustafa Kazıminin, diğer ABD'li yetkililerle de bir araya gelerek, sağlık, güvenlik ve ekonomi alanlarındaki meseleleri görüşeceği belirtildi.

İlk yurt dışı ziyaretini İran’a yapan Kazımi, ABD ziyareti ardından Ürdün’e geçecek.