Ana içeriğe atla

Mollalar Kazımi’den Kürt güçlerin dağıtılması ve ABD’nin Irak’tan çıkarılmasını istedi

Mollalar Kazımi’den Kürt güçlerin dağıtılması ve ABD’nin Irak’tan çıkarılmasını istedi
Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’nin dün İran’a gerçekleştirdiği ve Hamaney, Ruhani ve diğer İran rejim yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirdiği ziyaretinde Tahran’ın, Kazımi’den Başûr’daki Rojhelatlı Kürt güçlerine karşı girişimlerde bulunması da dahil üç talepte bulunduğu bildirildi.
posted onJuly 22, 2020
noyorum

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, İran’a gerçekleştirdiği ziyaretinde İran İslam Cumhuriyeti Dini Lideri Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Ruhani’nin Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ve İran rejimi Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Şemhani ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Bu görüşmelerde İran rejim yetkililerinin Kazımi’den üç talepte bulunduğu öğrenildi.

Buna göre İran rejimi Kazımi’den talep ettiği ilk şey; ABD’nin uyguladığı ağır ekonomik yaptırımlarla büyük bir ekonomik kriz yaşayan İran rejiminin nefes alabilmesi için Irak ile İran rejimi arasındaki ticari faaliyetlerin artırılması ve bu konuda İran rejimine kolaylıklar sağlanması olduğu belirtildi.

Rojhelatlı Kürt güçlerinin dağıtılması ve ABD’nin Irak’tan çıkarılması

Hamaney, Ruhani ve diğer rejim yetkililerinin Kazımi’den talep ettikleri ikinci şeyin de Güney Kürdistan’da (Başûr) bulunan Doğu Kürdistanlı (Rojhelat) Kürt askeri güçlerine karşı bazı girişimlerde bulunması olduğu öğrenildi. Rejim yetkililerinin Kazımi’den Başûr’da konuşlu bulunan Rojhelatlı güçlerin zayıflatılmaları ve dağıtılmalarını talep ettikleri bildirildi.

İran rejim yetkililerinin Kazımi’den talep ettiği üçüncü konunun ise Irak ve Başûr’da bulunan Amerikan güçlerinin Irak’tan çıkarılması olduğu kaydedildi.

İran rejimi Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Şemhani’nin Kazımi ile görüşmesinde özellikle Rojhelatlı Kürt güçlerine karşı harekete geçilmesi ve Irak’ta İran rejimine bağlı faaliyet yürüten Şii milis gruplarına silah temin edilmesi meselesini talep ettiği aktarıldı.

Görüşmede Şemhani’nin Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’ye Rojhelatlı Kürt partilerinin eylemlerinin her iki ülkenin güvenliğini riske attığı mesajını verdiği ve Kazımi’den Kürk güçlerine karşı harekete geçmesini istediği bildirildi.

Irak’ta yolsuzluk ve ekonomik duruma tepki olarak geçen yılın sonunda başlayan büyük protesto gösterileri ardından Irak’ta siyasi kriz de baş göstermiş, Mustafa Kazımi, bu krizi gidermek üzere parlamento tarafından başbakan koltuğuna getirilmişti.

Siyasi uzmanlar, ilk yurtdışı ziyaretini Suudi Arabistan ve İran rejimi gibi iki bölgesel düşman ülkeye gerçekleştiren Kazımi’nin başbakanlığının, İran rejiminin Irak’taki terörist faaliyetlerini engellemesi amacıyla ABD tarafından onaylandığı değerlendirmesinde bulunuyor.

Ciwanmerdi: ABD, Haşdi Şabi’yi dağıtması için Kazımi’ye rıza gösterdi  

Rojhelatlı Bağımsız Gazeteci ve Aktivist Ali Ciwanmerdi, Pazartesi günü AVATODAY’de haftalık olarak gerçekleştirdiği canlı yayın sunumunda ABD’nin, İran rejiminin Irak’taki askeri terörist faaliyetlerini yürüten Haşdi Şabi’yi dağıtması şartıyla Mustafa Kazımi’nin başbakanlığına rıza gösterdiği değerlendirmesini yaptı.

Ciwanmerdi, İran rejiminin hem ekonomik hem askeri olarak tarihinin en kötü dönemini geçirdiğini, bundan dolayı Kürt göçlerini İran ve Rojhelat’ta gerçekleşebilecek büyük değişimlere hazırlıklı olmaları çağrısında bulundu.

شەمخانى و کازمی

 

لاریحانى و کازمى