Ana içeriğe atla

Pompeo: İran’a karşı Kazimi hükümetini desteklemek için Irak’tayız

Pompeo: İran’a karşı Kazimi hükümetini desteklemek için Irak’tayız
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Iraklıların kendilerinden İran rejimi konusunda Irak’ı ihmal etmemelerini istediğini belirterek, Irak’taki varlıklarının Mustafa Kazimi hükümetine destek amaçlı olduğunu söyledi.
posted onNovember 22, 2020
noyorum

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Irak’taki varlıklarının Mustafa Kazimi hükümetine destek amaçlı olduğunu söyledi.

El Arabiya kanalına konuşan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Irak ve İran İslam Cumhuriyeti ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Washington yönetiminin bölgede istikrarı sağlamaya çalıştığını söyleyen Pompeo, Iraklıların kendilerinden İran rejimi konusunu ihmal etmemelerini istediği belirtti.

Pompeo, ABD askerlerinin Irak’taki varlığıyla ilgili ise, “Mustafa Kazimi hükümetine destek için oradalar” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Irak’taki İran rejimi yanlısı Şii milislerin varlığına yönelik aldığı önlemler hakkında Pompeo, söz konusu önlemleri daha sonra açıklayacaklarını ifade etti.

“İran’a karşı koalisyon karacağız”

ABD’nin İran rejimine karşı Ortadoğu’da stratejik ittifak oluşturduğunu kaydeden Pompeo, İran İslam Cumhuriyetinin önünü kapatmak ve istikrarı sağlamak için koalisyon kuracaklarını dile getirdi.

Pompeo geçtiğimiz hafta 7 ülkeyi kapsayan yurtdışı seyahatine Fransa’dan başlamıştı. ABD’li Bakan daha sonra Türkiye, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) ziyaret etmiş ve tüm noktalarda İran rejimine yönelik atılacak adımlara değinmişti. Pompeo, ABD yönetiminin önümüzdeki ay İran rejimine yeni yaptırımlar uygulayacağını bildirmişti.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından yapılan açıklamada, B-52 bombardıman uçağının Ortadoğu’ya gönderildiği belirtilmişti. Açıklamada, bu adımın amacının “düşmanlara cevap vermek, dostları da korumak” olduğu belirtilmişti.

Öte yandan, ABD Savunma Bakan Vekili Christopher Miller, geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD’nin Irak’taki asker sayısını 2500’e Afganistan’daki asker sayısını da aynı rakama düşüreceğini açıklamıştı.