Ana içeriğe atla

Suret’ul Erd’ın Kürtlerle ilgili bölümleri Kürtçeye çevrildi

Suret’ul Erd’ın Kürtlerle ilgili bölümleri Kürtçeye çevrildi
Ebu Kasım Muhammed İbn Ali ibn Hewqelê Nisêbini’nin ünlü coğrafya kitabı ‘Suret’ul Erd’deki Kürtlerle ilgili bölümler Kürtçe’ye çevrildi.
posted onAugust 5, 2020
noyorum

Ebu Kasım Muhammed İbn Ali ibn Hewqelê Nisêbini’nin ünlü coğrafya kitabı ‘Suret’ul Erd’de (Dünyanın yüzeyi) yer alan Kürtlerle ilgili metinler Kürtçe’ye çevrildi.

10’uncu yüzyılda yazılan ve en eski coğrafya kitaplarından biri olan “Suret’ul Erd” kitabında yer alan Kürtlerle ilgili metinler Avesta Yayınları tarafından Kürtçe olarak yayımlandı.

İbni Hewqel’in Arapça yazdığı ve 144 sayfadan oluşan kitaptaki Kürtlerle ilgili metinler Kürt Yazar Emin Narozi tarafından Kürtçe’ye çevirdi.

İbni Hewqel kimdir?

Nusaybin’de dünyaya gelen İbni Hewqel, (Ebu'l-Kâsım Muhammed bin Alî en Musuli-Bağdadi-Nisebini) 943 - 969 yılları arası seyahat eden 10. yüzyılın ünlü yazarı, coğrafyacı ve tarihçisidir.

977 yılında Suret’ul-Erd ismindeki eserini yazmıştır. Kitabın çevirisinde onun yaşamıyla ilgili çok az bilgi yer alıyor.

İbn Hewqel bir yazardan daha çok bir seyyah. Seyahatleri boyunca gördüğü kentleri, doğayı, tarihi yerleri ve diğer yaşam alanlarıyla ilgilenmiş ve belgelemiştir.

İbn Hewqel, yaşamının son otuz yılını uzak Asya ve Afrika'nın bir bölümünü gezmeye adamıştır.

Eser ilk defa Michael Jan de Goeie tarafından Bibliotheca Geographorum Arabicorum serisinin II. cildi olarak yayımlanmıştır