İran İslam Cumhuriyeti, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu tarafından denetlenen Natanz uranyum zenginleştirme tesisinde geçtiğimiz hafta çıkan yangının siber saldırı sonucu olabileceğini kabul ederek, bu saldırılara karşılık verileceğini açıkladı.
İran rejimi Sivil Savunma Örgütü’nden yapılan açıklamada, Natanz nükleer tesislerini hedef alacak siber saldırılara karşılık verileceği belirtildi. Son olarak Natanz’taki tesiste çıkan yangının siber saldırı sonucu ortaya çıkan sorunlardan kaynaklanmış olabileceği ifade edildi.
Açıklamada yangının başlangıç nedeninin belirlendiği ancak güvenlik gerekçesiyle şu aşamada daha detaylı bilgi paylaşımı yapılmayacağı kaydedildi.
İsfahan eyaletindeki çöl alanında bulunan Natanz tesisindeki yangın Perşembe günü erken saatlerde çıkmıştı. Yangının ardından aslen çoğunluğu yer altında bulunan tesisin harap olmuş binalarından birinin görüntüsü paylaşılmıştı. Fotoğraf binada bir patlamanın da olmuş olabileceğinin işaretlerini taşıdığı şeklinde yorumlandı.
Rejimin Sivil Savunma Örgütü Başkanı Gulamreza Celali devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “Siber saldırılara karşılık vermek ülkenin güvenliğinin bir parçasıdır. Eğer bir ülkenin bize karşı bir siber saldırıya karıştığı tespit edilirse buna karşılık vereceğiz” dedi.
Reuters Haber Ajansı’na konuşan ve ismini açıklamayan 3 İran rejim yetkilisi de yangının siber bir saldırı kaynaklı olduğuna inandıklarını söyledi ancak detay ya da bir kanıt sunmadı.
Yetkililerden biri siber saldırının santrifüj montaj binasını hedef aldığını söyledi ve buradaki hassas uranyum zenginleştirme cihazlarını etkilediğini söyledi.
2010 yılında Stuxnet adlı bilgisayar virüsünün Natanz’daki bilgisayar sistemlerine saldırıda kullanıldığı tespit edilmişti. Söz konusu virüsün ABD ve İsrail tarafından geliştirildiği öne sürülmüştü.
İran rejim yetkilileri son olayın arkasında da yine İsrail’in olmasından şüphelendiklerini dile getiriyorlar ancak henüz bu yönde bir kanıt ortaya koymadılar.
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’ndan yapılan açıklamada da yangının olduğu alanda nükleer bir madde bulunmadığının bilindiği ifade edildi.
Kaynak: VOA