Ana içeriğe atla

ABD: İran rejimine karşı askeri müdahale masada

ABD: İran rejimine karşı askeri müdahale masada
ABD yönetimi, İran rejiminin nükleer silah edinmesini önlemek amacıyla rejime karşı askeri müdahale seçeneğinin masada olduğunu açıkladı.
posted onJuly 1, 2020
noyorum

ABD’nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook, İran İslam Cumhuriyeti’nin nükleer silah edinmesini önlemek için askeri müdahale seçeneğinin her zaman masada olduğunu söyledi.

Çeşitli temaslarda bulunmak amacıyla İsrail’de bulunan ve İsrail Kanal 13 televizyonuna katılan Brian Hook, “Başkan Trump, İran’ın asla nükleer silah elde edemeyeceğini açık bir şekilde ifade etti” dedi.

“13 yıllık silah ambargosunu genişleteceğiz”

ABD’nin silah ambargosunu yaptırımlar üzerinden uzatmayı tercih ettiğini söyleyen Hook, “İran kurallara göre oynarsa kazançlı çıkar. Ancak böyle olmadığı için 13 yıldır yürürlükte olan silah ambargosunu genişleteceğiz” diye konuştu.

Hook, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Amerikan halkı adına sorduğumuz soru, İran’ın asla nükleer silah sahibi olmamasını garanti edecek en etkili yol nedir? Bunun cevabı, (İran rejimiyle yapılan) Ortak Kapsamlı Eylem Planı değil. Başkan (Donald Trump) İran’ın hiçbir zaman nükleer silah elde etmeyeceğini net bir şekilde ortaya koydu ve askeri seçenek her zaman masada göz önünde bulunduruluyor.”

Hook, ABD’nin İran rejimi ile yapılan nükleer anlaşmasından çekilmesinin doğru bir karar olduğunu da söyledi.

İran rejimi ile Birleşmiş Milletler’in 5 daimi temsilcisi olan ABD, Çin, Fransa, Rusya, İngiltere ve Almanya arasında 2015’te İran rejiminin nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı nükleer anlaşma imzalanmıştı.

Ancak ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve gelmesinin ardından anlaşmanın İran rejimi nezdinde caydırıcılığı olmadığı ve İran rejiminin bölge ülkelerindeki terörist faaliyetler içerisinde olduğu gerekçesiyle ABD’nin anlaşmadan tek taraflı çekilerek, İran rejimine yönelik yeniden ağır ekonomik yaptırım uygulamaya başlayacağını duyurmuştu.

Anlaşmanın diğer taraflarından Washington'ın bu hamlesine karşı harekete geçmesini isteyen ancak bunda başarılı olamayan İran rejimi, Temmuz 2019'da nükleer anlaşmanın bazı maddelerini, 5 Ocak 2020'de ise anlaşmadan kaynaklanan tüm taahhütleri askıya aldığını açıklamıştı.