Ana içeriğe atla

PKK: Olof Palme davası ‘resmi özür’ dilenmeden kapatılamaz

PKK: Olof Palme davası ‘resmi özür’ dilenmeden kapatılamaz
PKK, 34 yıl sonra kapatılan öldürülen İsveç eski Başbakanı Olof Palme soruşturmasına ilişkin, “Bu dava Kürt halkından ve PKK'den özür dilenmeden kapatılamaz” diyerek resmi özür istedi.
posted onJune 17, 2020
noyorum

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, 34 yıl sonra kapatılan Olof Palme soruşturmasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu dava Kürt halkından ve PKK'den özür dilenmeden kapatılamaz” diyerek resmi özür istedi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, 1986 yılında katledilen İsveç eski Başbakanı Olof Palme cinayetine ilişkin soruşturma dosyasının kapatılmasına tepki gösterdi.

KCK, dosyanın kapatılmasının İsveç halkı açısından “onur kırıcı bir yaklaşım” olduğunu ve Kürtlere karşı büyük bir adaletsizlik ve saygısızlık teşkil ettiğini kaydetti.

KCK, “İsveç devleti Palme cinayetini PKK'ye yükleyerek ne düzeyde bir kötülük yaptığını ve bu halka zarar verdiğini görerek resmi olarak özür dilemelidir” dedi.

Kürt mücadelesine büyük zarar verildi

KCK açıklamasında: “1986 yılında katledilen İsveç Başbakanı Olof Palme’nin soruşturma ve yargılama dosyasının kapatıldığı açıklandı. Böylece faili meçhul kalmış bir cinayet ve bir utanç belgesi olara tarihteki yerini aldı. Bu cinayetin faillerinin bulunmaması en başta da İsveç halkı için onur kırıcı ve travmatik bir durum olarak sürekli hatırlanacaktır. Bu cinayetin gerçek faillerinin bulunması engellendi, sonunda da dosya kapatıldı” denildi.

Palme cinayeti işlendikten hemen sonra PKK’nin suçlandığı ve bu cinayetin tüm dünyada PKK aleyhinde bir kampanyaya dönüştürüldüğünün hatırlatıldığı açıklamada bu kampanyanın Kürt halkının özgürlük mücadelesine büyük zararlar verdiği vurgulandı.

Palme cinayetinin NATO gladyosu tarafından işlendiğinin iddia edildiği açıklamada, “Bu cinayetin PKK'ye yüklenmesi ise PKK'nin NATO’nun Sovyetlere karşı ileri karakolu olan Türkiye'de bir ulusal kurtuluş mücadelesi başlatmasına yönelik olmuştur” ifadeleri yer aldı. Açıklamada Palme dosyasının kapatılması için oyalama yapıldığı ve sonunda da dosyanın kapatıldığı belirtildi.

“Kürt halkından özür dilenmeli”

KCK açıklamasının sonunda şu ifadeler yer aldı:

“Bu davanın böyle kapatılması Kürt halkına yönelik de büyük bir adaletsizlik ve saygısızlıktır. Bu cinayet nedeniyle Kürt halkı yıllarca töhmet altında bırakıldı. PKK'nin terör örgütleri listesine alınmasında Palme cinayeti sonrası yaratılan algının da önemli payı olmuştur. PKK'yi terörist ilan etmek normal hale gelmiştir. Bunda Palme cinayetini PKK'nin üzerine yüklemeye çalışan İsveç devletinin büyük bir sorumluluğu vardır. Dolayısıyla bu dava Kürt halkından ve PKK'den özür dilenmeden kapatılamaz! Kürt halkına ve özgürlük mücadelesine nasıl zarar verildiği ortaya konularak Kürt halkından ve PKK'den özür dilenmelidir.”