Ana içeriğe atla

Rojhelat’ta HDK ile PDK-İ’nin birleşmesine doğru

Rojhelat’ta HDK ile PDK-İ’nin birleşmesine doğru
Geçmişte yaşanan iç sorunlardan dolayı ikiye bölünen ve Kürdistan Demokrat Parti ve İran-Kürdistan Demokrat Parti isimleri ile İran rejimine karşı siyasi ve askeri mücadele yürüten Rojhelatlı partiler, tekrar birleşmek amacıyla ciddi adımlar atıyorlar. 
posted onMay 26, 2020
noyorum

İçte yaşanan sorunlardan dolayı ikiye bölünen ve Kürdistan Demokrat Parti (HDK) ve İran Kürdistan Demokrat Parti (PDK-İ) isimleri ile İran İslam Cumhuriyeti’ne karşı siyasi ve askeri mücadele yürüten Doğu Kürdistanlı (Rojhelat) partiler, tekrar birleşmek amacıyla ciddi girişimlerde bulunuyor. 

HDK ve PDK-İ arasındaki uyuşmazlıklar ve özellikle HDK içinde ortaya çıkan çok başlılık, aynı kaynaktan doğmuş iki parti tabanı ve genel manada Rojhelat siyasi arenasında durumun daha da kötüleşeceği endişesine yol açıyordu. Ancak son süreçte yaşanan gelişmelerle tartışmaların seyri değişti ve Rojhelat siyasi kulvarında artık en çok konuşulan konu HDK ile PDK-İ’nin birleşmesi.

Birleşme ışığının fitilini yakan; bir dönem PDK-İ’nin Genel Sekreterliğini yapmış Rojhelatlı yazar, çevirmen ve politikacı Abdulla Hesenzade oldu. Hesenzade bir mektup yayımlayarak, iki parti arasında geçmişte yaşanmış sorun ve çelişkilerin bir kenara atılması gerektiğini ve artık birleşmenin elzem olduğunu belirterek her iki partiye bu konuda inisiyatif almaları çağrısında bulundu.

حەسەن زادە و هجرى

 

Abdulla Hesenzade’nin bu mektubu, hem her iki parti tabanı ve üst düzey yönetim erkinde, hem Rojhelat’ta, hem de tüm Kürdistan ve dış ülkelerdeki Kürt çevrelerinde sevinçle karşılandı.

Rojhelat siyasi arenasında ortaya çıkan bu olumlu bir hava, PDK-İ ve HDK’yi de harekete geçirdi. Bu olumlu havanın oluşması ardından Abdulla Hesenzade, Dr. Smail Bazyar, Dr. Aso hesenzade ve Qadir Urya HDK Genel Sekreterini Mistefa Hicri’yi ziyaret ederek birleşme konusunu görüştüler.

Bu görüşme ardından da geçtiğimiz Pazar günü Mistefa Hicri, Mihemednezif Qadri, Rostem Cihangiri ve Fuad Waki Beygi’den oluşan HDK’den üst düzey bir heyet PDK-İ’yi ziyaret ederek Abdulla Hesenzade ve diğer birçok üst düzey yetkili ile görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme ardından yapılan açıklamada hiçbir sorun veya çelişkinin her iki partinin birleşme hamlesine  engel olmaması için her türlü çabanın gösterileceğinin altı çizildi.

Bu açıklama, başta her iki partinin kadro ve taraftarları olmak üzere Rojhelat halkı tarafından da sevinçle karşılandı.