Ana içeriğe atla

HDK ile PDK-İ’den birleşme girişimi

HDK ile PDK-İ’den birleşme girişimi
HDK Siyasi Büro Üyesi Kemal Kerimi, PDK-İ ile ortak kongre için bir proje sunduklarını, projenin kabul edilmesi halinde HDK ile PDK-İ’nin tek isim altında çalışmaya devam edeceklerini söyledi.
posted onOctober 27, 2020
noyorum

Kürdistan Demokrat Partisi (HDK) Siyasi Büro Üyesi Kemal Kerimi, İran Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-İ) ile ortak kongre için bir proje sunduklarını, projenin kabul edilmesi halinde tek isim altında çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Konu hakkında Kurdistan24’e açıklamalarda bulunan HDK Siyasi Büro Üyesi Kemal Kerimi, “Kaç yıldır birlik için zemin hazırlamaya çalışıyoruz. Ancak her seferinde bir engelle karşılaştık. PDK-İ ile bu yazdan beri görüşmelerimiz devam ediyor. PDK-İ Genel Sorumlusu ve HDK Genel Sekreteri, siyasi büro mensuplarının katılımıyla toplantılar gerçekleştirdi. Görüşmeler de devam ediyor ancak şimdiye kadar birliği sağlayabileceğimiz aşamaya gelemedik” dedi

Kemal Kerimi, “Eğer partiler birlik olursa, kongre gününe kadar İran Kürdistan Demokratik Partisi adı altında mücadelemizi sürdürmeye karar verdik” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Demokratik partilerin birleşmesi önündeki engeller, önceki ayrılık tartışmalarıyla ilgiliydi; ancak görüşmelerde aramızda gerginliğin olmadığı bir noktaya geldik.  Geriye sadece birbirimizi kabul etmek kaldı. Bu durumda, bölgenin siyasi kalkınması için iki demokratik partiyi birleştirmenin en doğrusu olduğuna inandık. Bu değişikliğe ya da gelişmeye yardımcı olmak için diğer taraflarla da ortaklıklar kuruyoruz. Şimdi ilk görevimiz şu: İki demokratik partiyi birleştirmek.”

Ortak kongre

Kemal Kerimi, “PDK-İ’ye verdiğimiz projede ortak kongreden söz ettik. Öncelikle kongreyi nasıl planlayacağımızı ve kimlerin kongreye katılacağını bilmemiz; planın nasıl olacağını belirlememiz lazım. Diğer yanda kongre sonrasında planımız ne olacak, umut ediyorum ki bir an önce bunları tamamlarız” dedi. 

Daha önce K24’e konuşan PDK-İ Genel Sekreteri Mustafa Hicri, uzun bir süredir HDK ile birleşme kararı verdiklerini, kongrede de bunu vurguladıklarını kaydederek, 1 buçuk ay önce her iki tarafın üst düzey yöneticileri arasında müzakerelerin başladığı ve bazı kararların alındığını söylemişti.