بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Rojhelatlı parti, STK ve aydınlarından Mollaların baskı furyasına karşı çağrı

Rojhelatlı parti, STK ve aydınlarından Mollaların baskı furyasına karşı çağrı
Rojhelatlı siyasi parti, insan hakları, kadın ve öğrenci örgütleri ile aydın, sanatçı, gazeteci ve yazarlar, imzaladıkları ortak bir mektupla İran rejiminin son süreçte Rojhelat’ta başlattığı baskın, gözaltı ve tutuklama furyasına karşı seslerini yükseltti.
posted onJanuary 25, 2021
noبۆچوون

İran İslam Cumhuriyeti güvenlik güçlerinin son iki hafta içerisinde Doğu Kürdistan’ın (Rojhelat) hemen hemen tüm kentlerinde, Kürt genç, siyasi aktivist ve insan hakları savunucularına karşı başlattığı baskı, gözaltı ve tutuklama furyasına karşı, Rojhelatlı siyasi parti, insan hakları, kadın ve öğrenci örgütleri ile aydın, sanatçı, gazeteci ve yazarlar, imzaladıkları ortak bir mektupla tepki gösterdi.

İran rejimi son iki hafta içerisinde Rojhelat’ın birçok kentinde ev baskınları gerçekleştirerek 70’ten fazla siyasi aktivist veya insan hakları savunucusunu gözaltına almış, bunların neredeyse tamamını tutuklamıştı.

Doğu Kürdistan halkı, siyasi parti, insan hakları, kadın ve gençlik örgütleri, aydın, yazar ve gazetecilerine hitaben yazılan mektupta şu ifadeler yer aldı:

“Kürt halkına karşı başlayan baskı, işkence, idam, uzun süreli tutukluluk, fikirlerini dile getirmeleri ve sosyal faaliyetlerde bulunmalarına karşı uygulanan gayrı insani cezalandırmalar katlanılmaz bir boyuta varmıştır. Tüm bunlara karşı Kürt halkı, hapishanelere atılan kahramanlarını tek başına bırakmayıp sahip çıkıp destek oldu. Bu destek, Kürt düşmanlarının, işkence ve idamlarla Kürt yurtseverlerine ne kadar zulüm etseler de Kürtlerin bu mücadeleden geri durmayacaklarını öğretti.

Kürt halkının zindanlara atılan evlatlarına olan bu desteği Kürdistan’da olduğu gibi uluslararası arenada da yankı buldu. Bu desteğin devam etmesi, Kürt düşmanlarının bu adaletsiz uygulamalarına son vermesi sonucunu doğuracaktır. 

Kürdistan kentlerinde son süreçte yaşanan sıkı güvenlik durumu ve rejimin güvenlik güçlerinin siyasi ve sivil mahkûmlar üzerindeki baskısı, insanlıktan uzak vahşi uygulamaları, siyasi ve sivil aktivistlerin yanı sıra ailelerine yönelikbaskı ve tehditleri devam ederken rejim güçleri, özellikle son iki hafta içerisinde 70’ten fazla sivil aktivisti gözaltına alarak baskılarını daha da artırdı. Gözaltına alınan 70 kişinin büyük çoğunluğu, hiçbir ciddi delil bulunmamasına rağmen ağır cezalara çarptırılarak cezaevlerine atıldı. Rejim, bu Kürt yurttaşlara bası ve işkenceler uygulayarak işlemedikleri suçları itiraf etmelerini dayattı.

Tüm bu gelişmelerden dolayı Kürt aydın, yazar, sivil toplum ve hak savunucusu kurumlar olarak, Kürt sivil aktivistlerinin tutuklanması, siyasi mahkumların içinde bulunduğu zor şartlar ve İran rejiminin uyguladığı baskı ve şiddet politikalarıyla ilgili endişelerimizi haykırmak amacıyla, İran rejiminin başlattığı bu baskı furyasının durdurulması amacıyla tüm uluslararası örgütlere, siyasi partilere ve özgürlükçü fikir sahibi herkese çağrıda bulunuyoruz.

 

Hepimiz, İran ve Kürdistan halkı adına, İran İslam Cumhuriyeti’nin insanlık dışı eylemlerini protesto ediyor ve İslam Cumhuriyeti'nin soykırım rejimini temelinden sarsacak bir hamlenin başlatılmasını istiyoruz.”

Mektuba imza atan Rojhelatlı siyasi parti, insan hakları, kadın ve öğrenci örgütleri temsilcileriyle aydın, sanatçı, gazeteci ve yazarlar şunlar:

1 Nasir babaxani

2 Emced Husinpenahî

3 Xalid Mihemedzade

4 Qadr Urya

5 Rostem Cehangiri

6 Celil Azadixwaz

7 Cemal Necari

8 Aso Ahmediyan

9 Seyran Mustefazade

10 Xebat Resulli

11 Akam Resulli

12 Şaho Husêni

 13 Bijen qaremani

14 Edayet Can

15 Hesen Hatemi

16 Sergul Mirizayi

17 Şahin Kerimi

18 Jiyan Jale

19 Kerim Huseynicaf

20 Helime İsmaili

21 Cewad Heyderi

22 Hetaw Abdullahi

23 Feriba Mihemmedi

24 Mhemmed Hojebri

25 Xelil Qezelli

26 Keyhan Yusfi

27 Soran Mihemmedzade Miqedem

28 Osman Nobari

29 Kejan Esedi

30 Xelil Xezelli

31 Keywan Yusfi

32 Mina Suwar

33 Reza Menuçêhri

34 Kejall İlixanizade

35 Awêsta Seadeti

36 Abdula Kerimi

37 Osman Textab

38 Şine Drudger

39 Fuwad Kerimi

40 Hiwa Zebihi

41 Mihmmed Gullpesendi

42 Abdula Abidalli

43 Rêbwar Ahmedzade

44 Cemal Mehmudzade

45 Ebubekir Mihemmedpûr

46 Mustefa Alizade Kilas

47 Sekine Huseyini

48 Hoşyar Ahmedi

49 Hesen Emini

50 Yusif Rehmani

51 Reza Mustefasultani

52 Cewad Guderzi

53 Omid Daner

54 Reşid Rehmani (Zerwawi)

55 Şoriş Esedzade

56 Nizar Kuwêstani

57 Karo Resuli