رفتن به محتوای اصلی

Coronavirüs yayılmayı sürdürürken ülkeler kısıtlamaları gevşetiyor

Coronavirüs yayılmayı sürdürürken ülkeler kısıtlamaları gevşetiyor
Coronavirüs dünyada yayılmaya devam ederken toplam vaka sayısı 4 milyon 140 bin 899’a can kaybı ise 281 bin 477’e ulaştı. Bu artış oranlarına rağmen birçok ülke ve özellikle Avrupa ülkeleri kısıtlamaları gevşetmeye başladı.
posted onMay 10, 2020
noدیدگاه

Çin’de ortaya çıktıktan sonra dünyaya yayılan yeni tip Coronavirüs (Covid-19) dünya genelinde şimdiye kadar 4.1 milyonu aşkın kişide tespit edilirken, 280 binden fazla kişinin de hayatını kaybetmesine neden oldu.

Coronavirüs salgını görülen ülke ve bölgelerdeki yeni vakalara ilişkin güncel verilerin derlendiği "Worldometer" internet sitesine göre Coronavirüs salgınından en çok etkilenen kıta Avrupa'da 1.8 milyon vaka ve 160 binden fazla can kaybı kaydedilirken, sadece ABD’de 1 milyon 347 bin 309 kişide Coronavirüs tespit edildi ve 80 bin 128 kişi yaşamını yitirdi.

Birçok ülkenin ciddi durumlar dışında virüsü tespit etmek için test yapmaması nedeniyle söz konusu istatistikler gerçek vaka sayısının hepsini yansıtmıyor.

Birçok ülke, salgında ikinci dalganın geleceğine ilişkin korkular arasında karantina önlemlerini kaldırmaya yönelik ihtiyatlı bir şekilde ilerliyor.

Fransa, ölümlerdeki düşüşe bağlı olarak izolasyon tedbirlerini kademeli olarak azaltma sürecine, ikinci dalga salgından kaçınmak için alınacak güvenlik önlemleri eşliğinde yarın başlayacak.

İngiliz hükümeti ise İrlanda hariç yurt dışından gelenlere 14 günlük karantina kuralını uygulayacak.

ABD’de panik devam ediyor

Coronavirüs salgınından dünyada en çok etkilenen ülke konumunda bulunan ABD'de ölü ve vaka sayılarında bilanço her geçen gün ağırlaşıyor.

Worldometers verilerine göre ABD'de Coronavirüs teşhisi konulan kişi sayısı son 24 saatte 25 bin 232 artarak 1 milyon 350 bin 878'e yükseldi. Salgında yaşamını yitirenlerin sayısı ise bin 417 artarak 80 bin 128'i buldu.

ABD'de şimdiye kadar Coronavirüs testi yapılan kişi sayısı 8 milyon 925 bin 350'ye ulaşırken, 238 bin 80 kişi de virüsü yenerek sağlığına kavuştu.

ABD genelinde ise New York eyaleti, 343 bin 709 vaka ve 26 bin 598 can kaybıyla salgından en fazla etkilenen eyalet olma konumunu sürdürüyor.

New York'u 137 bin 85 vakayla New Jersey ve 76 bin 743 vakayla Massachusetts izliyor.

İngiltere, can kayıplarında İtalya’yı geçti

İngiltere'de son 24 saatte 346 kişinin hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı 31 bin 855'e yükseldi. Ülkede 3 bin 896 yeni vakanın kayıtlara geçtiği, toplam vaka sayısının 219 bin 183'e ulaştığı belirtildi.

İngiltere, dünyada Coronavirüse bağlı ölümlerin en fazla yaşandığı ikinci ülke konumunda bulunurken, Avrupa'da ise birinci sırada yer alıyor.

İtalya’da can kaybı 30 bini aştı

İtalya'da Coronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 30 bin 395’e ulaşırken ülkede toplam vaka sayısının 218 bin 268'e ulaştığı kaydedildi.

Ülkede durumu kritik olanların sayısı bin 34 olarak açıklanırken, iyileşenlerin sayısı ise 103 bin 31 olarak aktarıldı.

Öte yandan Coronavirüs salgınında sokağa çıkma yasağını uygulayan ilk ülke olan İtalya, Avrupa'da Coronavirüsten en çok ölümün yaşandığı 2. ülke konumunda bulunuyor.

İran ve Rojhelat’ta son durum

corona

 

İran rejiminin resmi açıklamalarına göre İran ve Doğu Kürdistan’da (Rojhelat) son 24 saatte Coronavirüs nedeniyle 51 kişinin daha hayatını kaybetmesi sonucu salgında ölenlerin sayısı 6 bin 640'a, vaka sayısı ise 107 bin 603’e yükseldi.

İran rejimi Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur, İran ve Rojhelat’ta son 24 saatte bin 383 kişinin
Coronavirüs testlerinin pozitif çıktığını, salgın nedeniyle 51 kişinin de hayatını kaybettiğini söyledi. Cihanpur, son verilerle birlikte İran ve Rojlehat genelinde toplam onaylanmış vaka sayısının 107 bin 603’e, can kaybının da 6 bin 640’a yükseldiğini açıkladı.

Toplam 86 bin 143 hastanın virüsü yenerek taburcu olduğunu aktaran Cihanpur, 2 bin 675 kişinin ise durumunun ağır olduğunu ve yoğun bakımda tedavi gördüğünü belirtti.

İran rejim yetkilisi bu açıklamalarda bulunmasına rağmen, İran ve Rojhelat’taki durumla ilgili ciddi kuşkular mevcut.

Sağlık uzmanları ve yerel kaynaklar, rejim yetkililerinin açıkladığı rakamların gerçeğin neredeyse yarısı kadar olduğunu ve rejimin basın üzerindeki şiddetli bir sansür politikası uygulayarak gerçek rakamları halktan sakladığını bildiriyor.

Rusya’da vaka sayıları hızla artıyor

Rusya'da yapılan testler neticesinde son 24 saat içinde 11 bin 12 kişiye yeni tip coronavirüs (Covid-19) tanısı konulduğu belirtildi.

Coronavirüs’le Mücadele Merkezi’nden yapılan açıklamada, Rusya'nın 83 bölgesinde son 24 saat içinde 11 bin 12 kişiye Coronoavirüs tanısı konulduğu bildirildi.

Açıklamaya göre, 5 bin 551 vaka başkent Moskova'da, 1.133 vaka Moskova bölgesinde, 414 vaka da St. Petersburg'da tespit edildi. Salgına yakalananlar arasında 4 bin 674 kişide hastalığın semptomlarının görülmediği kaydedildi.

Rusya’da son 24 saat içinde Covid-19 nedeniyle hayatlarını kaybedenlerin sayısı ise 88 olarak verildi.

Dün yapılan açıklamada 10 bin 817 yeni Coronavirüs vakası konusunda bilgi verilmişti. Böylece Rusya’da saptanan ilk Coronavirüs vakasından bu yana toplam 209 bin 688 kişi hastalığa yakalandı.

34 bin kişi de hastalığı yenerek sağlıklarına kavuşurken, bin 915 kişi ise hayatını kaybetti.

Avrupa ülkeleri normalleşme aşaması geçiyor

Coronavirüs salgınına karşı alınan tedbirleri bir süredir kademeli olarak kaldırmaya devam eden Avrupa ülkeleri, "yeni normalin" en kapsamlı uygulamasına yarın başlayacak.

Salgından en fazla etkilenen ülkelerden biri olan Fransa'da, yarından itibaren dolaşım serbest hale gelecek ancak 100 kilometrenin üzerindeki seyahatlere yalnızca zorunlu hallerde izin verilecek.

Yine yarından itibaren ülkedeki kreş ve ilkokullar, kademeli ve isteğe bağlı olarak yeniden açılacak.

Fransa'da yarın ayrıca cafe ve restoranlar dışında iş yerleri, mağazalar, kuaförler, küçük müzeler ve kütüphaneler de kapılarını açacak.

Ayrıca başkent Paris dışındaki şehirlerde, 40 bin metrekare üzerindeki alışveriş merkezleri de yarın açılacak.

Fransa'da salgının durumu, 2 Haziran'da yeniden değerlendirilecek.

İspanya ikinci aşamaya geçiyor

Öte yandan, İspanya'daki sol koalisyon hükümeti 4 aşamalı normalleşme sürecinin ilk aşamasına 4 Mayıs'ta geçti.

Yarından itibaren İspanyolların yüzde 51'inin ikinci aşamaya geçeceğini açıklayan hükümet, ülkedeki 17 özerk yönetimden 11'i ile Fas topraklarında olup İspanya'ya bağlı kalan Ceuta ve Melilla kentlerinde tamamen ikinci aşamaya geçilmesi kararı alındı.

Salgının en fazla görüldüğü Madrid, tamamı ikinci aşamaya geçmesi yasaklanan tek özerk yönetim olurken, Madrid'in ardından salgının en yoğun olduğu Katalonya, Castilla y Leon ve Castilla La Mancha özerk yönetimlerinde de ikinci aşamaya çok sınırlı şekilde geçilmesine izin verildi.

İkinci aşamada şu uygulamalara izin verilecek:

"Şehir içi araç kullanımı, Covid-19 testleri negatif olması şartıyla aynı aile üyelerinin arabayla bir yere gitmesi, 2 metrelik sosyal mesafeye ve hijyen kurallarına uyması şartıyla en fazla 10 kişinin bir araya gelmesi, riskli gruplarda olmama veya karantinada bulunmama şartıyla aile üyeleri arasında ziyaret, restoran ve barların teraslarını yüzde 50 kapasiteyle açması, açık pazar alanlarının yüzde 25 kapasiteyle açılması, otellerin ortak alanlarını kapatma şartıyla kısıtlı hizmet vermeye başlaması, müze ve kütüphane gibi kültürel yerler ile dini ibadet alanlarının 3'te 1 kapasiteyle açılması, profesyonel spor dallarında antrenmanların başlaması ve jimnastik salonlarının kısıtlı müşteri alma şartıyla açılması, alışveriş merkezleri dışında kalan küçük işletmelerin dükkanlarında sınırlı sayıda müşteri kabul etmesi."

İngiltere sokağa çıkma yasağını aşamalı olarak kaldırıyor

İngiltere'de ise sokağa çıkma kısıtlamalarının, yarından itibaren aşamalı olarak kaldırılması bekleniyor. Ülke basınına sızan belgelere göre, hükümet ilk aşamada halka sokağa çıkmada birtakım esneklikler sunacak.

Başbakan Boris Johnson'ın gün içinde yapacağı açıklamada, tedbirlerin kaldırılmasına ilişkin kararları paylaşması bekleniyor.

Belçika ikinci normalleşme aşamasına geçiyor

Belçika'da da yarından itibaren normalleşme sürecinin ikinci aşamasına geçilecek. Bazı mağaza ve iş yerlerinin 4 Mayıs'ta açıldığı ve toplu taşımanın normale döndüğü ülkede, yarından itibaren tüm mağazalar açılacak. Mağazalar, 10 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde ve en fazla yarım saat içeride kalması koşuluyla müşteri kabul edebilecek.

Maske kullanımı zorunlu olmasa da tavsiye edilirken, her aileden bir kişi alışveriş yapabilecek. Sadece 18 yaşından küçüklere ve yardıma muhtaç kişilere eşlik edilebilecek.

Belçika'da üçüncü aşamanın başlayacağı 18 Mayıs'ta ise okulların kademeli olarak açılması planlanıyor.

Hollanda ilkokullar ve kreşler açılıyor

Hollanda hükümeti, önlemleri 1 Eylül'e kadar 1,5 metre mesafe ve hijyen kurallarına uyma şartıyla aşamalı olarak gevşetecek.

Hükümetten yapılan açıklamaya göre, 11 Mayıs'tan itibaren berber, güzellik ve kuaför salonları, sürücü kursları ve fizik tedavi merkezleri gibi yakın temasta bulunulan iş yerleri randevu ile çalışacak.

Yine aynı tarihten itibaren ilkokullar, kreşler, özel (ilkokul) eğitim merkezleri ve kütüphaneler açılacak, yetişkinler temasta bulunmadan açık alanlarda spor yapabilecek.

Almanya tedbirleri gevşetiyor

Almanya'da Başbakan Angela Merkel ile eyalet başbakanlarının yaptığı toplantıda, Covid-19 önlemlerinin kademeli gevşetilmesinin sürdürülmesine karar verildi.

Bu bağlamda, 11 Mayıs'ta kreşler ülke genelinde kademeli olarak açılacak. Öncelik, çalıştıkları için çocuklarını başka bir yere bırakamayan ailelere verilecek. Sonraki haftalarda ise adım adım diğer çocuklar da kreşlere gidebilecek.

Her eyalette salgının yayılma hızı farklı olduğundan, eyalet yönetimleri de sınırlarında hangi önlemin hangi tarihte gevşetileceğine kendi karar veriyor.

Bu çerçevede, birçok eyalette yarından itibaren açık havada yapılan spor faaliyetlerine ve antrenmanlara sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyulması kaydıyla izin verilecek.

Almanya'da 16 Mayıs'tan itibaren 1. ve 2. futbol ligleri de yeniden başlayacak.

İsviçre’de önlemler üç aşamada gevşetilecek

İsviçre Federal Hükümeti, Covid-19 salgınıyla mücadelede alınan sert önlemlerin üç aşamada gevşetilmesine karar verdi.

Hükümetin aldığı karar doğrultusunda, ülkede 27 Nisan'da birçok tedbir kaldırılırken, yarın yürürlüğe girecek ikinci aşamada da restoranlar, perakende satış mağazaları, kütüphaneler ve semt pazarları tekrar açılacak. Restoranlarda bir masaya en fazla dört kişinin oturmasına izini verilecek.

İlk ve orta derecedeki okullar da yarından itibaren sınıflarda eğitimlerine yeniden başlayacak.

Toplu taşıma araçları (tramvay, tren ve otobüsler) da yarında itibaren tekrar normale dönecek.

Danimarka’da alışveriş merkezleri açılacak

Danimarka'da da yarından itibaren alışveriş merkezleri kapılarını yeniden açacak.

Yunanistan'da da hırdavat, ayakkabı, mobilya, kozmetik ve ikinci el eşya satan dükkanlar ile açık alanda satış yapan işletmeler yarın yeniden çalışmaya başlayacak.

corona