رفتن به محتوای اصلی

Tahran: Çin ve Rusya ile tatbikat alanına yakın hedefleri vururuz

Tahran: Çin ve Rusya ile tatbikat alanına yakın hedefleri vururuz
İran rejimi Genelkurmay Başkan Yardımcısı Habibullah Sayari, Rusya ve Çin ile yürüttükleri ortak tatbikat alanında görülecek her türlü keşif aracının imha edileceği tehdidinde bulundu.
posted onDecember 29, 2019
noدیدگاه

İran İslam Cumhuriyeti Genelkurmay Başkan Yardımcısı Habibullah Sayari, Rusya ve Çin ile yürüttükleri ortak tatbikat alanında görülecek her türlü keşif aracının imha edileceği tehdidinde bulundu.

Tasnim haber ajansına konuşan Sayari, “Birçok ülke elbette tatbikatta neler olup bittiğini görmek istiyor. Ancak ortak tatbikatlar şaka değil, biz şaka yapmıyoruz. Tatbikat bölgesindeki her türlü deniz ve hava aracı vurulacak. Bunu daha önce göstermiştik” şeklinde tehditler savurdu.

Geçtiğimiz Cuma günü İran rejimi, Rusya ve Çin donanmaları, Umman Denizi ve Hint Okyanusu'nun kuzeyinde ortak askeri tatbikat başlatmıştı.

İran rejimi, Rusya ve Çin donanmalarının Hint Okyanusu'nun kuzeyi ve Umman Denizi'nde 17 bin kilometrelik alanı kapsayan bölgede düzenledikleri tatbikat 4 gün sürecek.

Tatbikata İran rejimi donanmasının yanı sıra rejime bağlı Devrim Muhafızları'nın (Pasdaran) da tatbikatta yer alacağı bildirilmişti. 

Tatbikatın amacının terör ve korsanlarla mücadeleye yönelik tedbirler geliştirmek olduğu belirtilmişti ancak bu tatbikat, İran rejimi açısından, ABD’nin Körfez bölgesine ak askeri takviye yapması ve bölgede petrol sevkiyatı yapan gemilerin güvenliğinin sağlanması amacıyla oluşturma kararı aldığı uluslararası donanmaya karşı bir mesaj şeklinde değerlendiriliyor.

ABD ile İran rejimi arasında Barack Obama döneminde düzelme yoluna giren ilişkiler ABD Başkanı Donald Trump döneminde kötüleşti. Tahran ile 2015 yılında imzalanan uluslararası nükleer anlaşmadan geçen yıl tek taraflı olarak çekilen ABD, Tahran'a ağır ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı. Tahran da bu adım üzerine anlaşmadan doğan yükümlülüklerinden peyderpey uzaklaşmaya başladı.

Washington ile Tahran arasındaki gerilim Yemen krizi nedeniyle de derinleşti. 14 Eylül'de Suudi Arabistan ulusal petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait iki tesise saldırı düzenlenirken, Washington İran rejimi güdümündeki Yemenli Husi Şii milislerinin üstlendiği saldırıdan İran rejimini sorumlu tuttu.

İran rejimi ise bu suçlamaları kabul etmedi. Washington Basra Körfezi'nde denizcilik faaliyetlerini korumak adına bölgedeki askeri varlığını artırdı ve müttefikleriyle ortak operasyon başlattı. En son Japonya Cuma günü suyollarını korumak için bölgeye askeri bir gemi ve iki devriye uçağı göndereceğini açıkladı ancak Tokyo ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon donanmasına katılmayacağını açıkladı.