رفتن به محتوای اصلی

Tahir Elçi’nin bir vasiyeti yerine geldi: Ferhenga Têgehên Hiqûqê

Tahir Elçi’nin bir vasiyeti yerine geldi: Ferhenga Têgehên Hiqûqê
Türk derin devleti tarafından katledilen Kürt aydın Tahir Elçi’nin bir vasiyeti yerine getirildi. 50’ye yakın hukukçu, dilbilimci ve akademisyenin çabalarıyla Tahir Elçi’nin 4 yıl önce başlattığı ve katledilmesiyle yarıda kalan Kürtçe Hukuk Terimleri Sözlüğü tamamlandı.
posted onDecember 26, 2019
noدیدگاه

2015’te Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde Türk ordusu ile PKK’nin kent güçleri arasında yaşanan çatışmalar sırasında tarihi Dört Ayaklı Minare’nin çatışmalardan zarar görmemesi için minare önünde basın açıklaması düzenlendiği sırasında Türk derin devleti tarafından katledilen dönemin Diyarbakır Barosu Başkanı Kürt aydını Tahir Elçi’nin katledilmeden önce başlattığı ‘Ferhenga Têgehên Hiqûqê’ (Hukuk Terimleri Sözlüğü) çalışması, 50’ye yakın hukukçu, dilbilimci ve akademisyenin çabalarıyla tamamlandı.

Elçi’nin, merkezi Diyarbakır’da bulunan Mezopotamya Vakfı’yla birlikte başlattığı sözlüğün yazımı için 50’ye yakın hukukçu, dilbilimci ve akademisyen görev aldı. Dört yıl süren çalışmaların ardından sözlük tamamlandı ve Diyarbakır Barosu’nda düzenlenen toplantıda tanıtıldı.

Mezopotamya Vakfı: Bu sözlükle gurur duyuyoruz

Toplantıda konuşan Mezopotamya Vakfı Mütevelli Kurulu Başkanı Selim Ölçer, 2013'te kurulan vakfın kuruluş amacının üniversite açmak olduğunu, ancak siyasal konjonktürün değişmesiyle akademik çalışmalara yöneldiklerini söyledi. Vakfın akademik çalışmalarına durmadan devam ettiğini belirten Ölçer, aradan geçen 5 yılın ardından Kürtçe çalışmalarının kitaplarla ortaya çıktığını dile getirdi. Ölçer, “Akademik çalışmalarımızın sonuçlarını bugün alıyoruz. Onlardan bir tanesi Kürtçe deyimlerin doğru yazılışı kitabı. Biri de hukuk kitabı. Tahir Elçi, Yönetim Kurulu Başkanımızla birlikte bunun kararını verdiler ve çalışmalarına başladılar. Çalışmalar bugüne kadar geldi ve sözlük çıktı. Bu sözlükle gurur duyuyoruz” dedi.

Baro Başkanı Aydın: Sözlüğü Tahir Elçi’ye armağan ediyoruz

Tahir elçi

 

Daha sonra söz alan Baro Başkanı Cihan Aydın, sözlüğün hikâyesinin Tahir Elçi’yle başladığını söyledi. Sözlüğü Tahir Elçi’ye armağan ettiklerini söyleyen Aydın, “Bunun hikâyesi, Tahir Elçiye kadar uzanıyor. 4 yıl önce Tahir Elçin'in inisiyatifiyle bu kitap çıkarıldı. Yürütmesini Mezopotamya Vakfı yaptı. Kürtçenin uzun yıllar yasaklanması sonucu gelişmesi ağır darbe aldı. Hayatın birçok alanında geri kaldı. Bunlardan biri de hukuk alanıydı. Bu alanda kendimizi sorumlu hissettik, küçük de olsa bir adım attık ve bu sözlüğü hazırladık. Bu çalışmanın yeni, güçlü çalışmalara önayak olmasını umut ediyoruz. Biz bu sözlüğü Tahir Elçi’ye armağan ediyoruz. Bu, onun bir hayaliydi” diye konuştu.

218 sayfa olan sözlük iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümde Kürtçe hukuki terimlerin yine Kürtçe açıklamaları var. Bu bölümde ulusal ve ulusalar arası hukukta kullanılan birçok terim yer alıyor. İkinci bölümde ise Hukuk terimlerinin Türkçe, Kürtçe, İngilizce, Arapça ve Farsça karşılıkları bulunuyor.