رفتن به محتوای اصلی

Kürdistan Parlamentosu Rojava kararlarını açıkladı

Kürdistan Parlamentosu Rojava kararlarını açıkladı
Güney Kürdistan Parlamentosu, Türk devletinin ordusu ve paralı çetelerle Rojava’ya yönelik işgal saldırılarına karşı acil toplandı ve 12 maddelik karar metni yayınladı. Kürt ulusal birliğinin acil gerçekleştirilmesini salık veren kararlarda Rojava için yapılması gerekenler belirtildi.
posted onOctober 16, 2019
noدیدگاه

Güney Kürdistan Parlamentosu, Türk devletinin ordusu ve paralı çetelerle Batı Kürdistan’a (Rojava) yönelik işgal saldırılarına karşı acil toplandı ve 12 maddelik karar metni yayınladı. Kürt ulusal birliğinin acil gerçekleştirilmesini salık veren kararlarda Rojava için yapılması gerekenler belirtildi.

Toplantıda Kürdistan Demokrat Parti (PDK), Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK), Değişim Hareketi (Goran) ve diğer parti grupları, Türk devletinin işgal saldırılarını kınayarak, tüm Kürtlere birlik olma çağrısı yaptı.

PDK: Türk devletinin amacı Rojava’nın demografik yapısını değiştirmek

PDK adına ilk konuşmayı yapan PDK Grup Başkanvekili Umid Xoşnav, Tür devletinin saldırılarını Suriye’de en güvenli bölge olan Rojava’ya yaptığına dikkat çekerek, Türk devletinin bu bölgeleri hedeflemesinin nedenlerinden birinin, bölgenin demografik yapısını değiştirmek olduğuna dikkat çekti.

Xoşnav, PDK olarak sivil Kürtlerin öldürülmesini kınadıklarını belirterek, Bölgesel Parlamentonun savaş ve saldırıların durması için diplomatik faaliyetlere hız vermesini istediklerini söyledi.

Xoşnav, hâlâ bölgede bir DAİŞ tehlikesinin olduğuna dikkat çekerek, “Buna karşı duyarlı olmamız gerekir. Çünkü bu tehlike çok büyüktür” dedi. Xoşnav, Serêkaniyê ve Grê Sipî’nin Afrin gibi olmasını istemediklerini belirterek, “Partiler ve Kürt güçleri olarak Rojava’ya destek için ortak bir iradeyi ortaya çıkarmamız gerekir” dedi.

YNK’den birlik çağrısı

YNK Grup Başkanı Cemal Hewêz, bugün işgal saldırısına maruz kalan Rojava ve Kuzey Doğu Suriye güçlerinin, 11 bin şehit, 24 bin yaralı vererek DAİŞ’in sonunu getirdiklerini belirterek, "Kahraman kadın ve erkeğiyle bu mücadeleleri ile dünyada özgürlüğün sembolü oldular” diye konuştu.

Hewêz, "Eğer böyle devam ederse insanlık adına büyük bir tehlike ile karşı karşıya geleceğiz” derken, Kürt güçlerine birlik olma çağrısı yaptı.

Goran: Yok etmek istediler ama başaramadılar

Goran Hareketi adına konuşan Eli Heme Salih, Rojava halkı ve savaşçılarını selamlayarak, şehitleri anarak konuşmasına başladı. Salih, Türkiye’nin işgal saldırısını kınadığını belirterek, bölgesel hükümet ve siyasi partilerin yapması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

“Türk devletinin işgal saldırılarının amacı Özerk Demokratik Yönetim yok etmek ve Kürtleri katletmektir. Ama başaramadılar. Diplomatik trafik şu ana kadar saldırıyı ve savaşı durduramadı. Bölgesel hükümet Rojava için harekete geçmeli. Önemli kararlar almalı. Yasalara uygun bir şekilde hükümetten gücü oranında Rojava'ya destek vermesini talep ediyoruz. Biz Goran grubu olarak Rojava Özerk yönetimine destek veriyor ve her türlü iş birliğini yapıyoruz. Rojava’ya maddi ve manevi destek verilmeli. Rojava direnişinde yaralananlar bölgeye getirilerek tedavi edilmeli.

Bölgesel yönetim Rojava için konsoloslukları ziyaret ederek saldırılara ilişkin bilgilendirmeler yapmalı. Başur 2014 yılında Rojava Özerk yönetimini resmi olarak tanıdı. Özerk Yönetimi ‘terörist’ ilan edenleri sert bir dille kınıyoruz.

Bölgemizdeki yabancı güçler topraklarımızdan çıkarılmalı, bunun için bölgesel ve Irak Parlamentosu ortak bir karar almalı. İslam alimleri İslam adına yapılan saldırıların gerçek olmayan yüzünü halka anlatmalı."

Yeni Nesil: Birlikten başka çaremiz yok

Yeni Nesil Hareketi adına konuşan Dr. Kazım da şunları söyledi: "Rojava’da olan Kürtlere yönelik bir saldırıdır. Bu kendiliğinden ortaya çıkan bir durum değil. Partilerin Türkiye ve İran ile diğer ülkelere dayalı siyaset yapması bizi bu duruma getirdi. Bunun yerine neden dört parça Kürtleri olarak birlik olmayalım ve dar zamanlarda birbirimize destek olmayalım? Şimdi her zamandan daha çok Kürtlerin ortak bir yönetimde buluşmalarına ihtiyacımız var."

Kürdistan Bölge yönetimi hükümetine de seslenen Dr. Kazım şunları söyledi:

"Kürt sorununun çözülmesi için Kürtlerin ortak bir yönetimlerinin oluşması gerekir. Hükümet Rojava'ya maddi ve manevi yardımda bulunmalı. Rojava’ya sağlık ekipleri gönderilmeli, ben de bir hekim olarak bu ekiplerden birinde gitmeye hazırım."

Komeley İslami: İslam’ı kullanıp Kürtleri katlediyorlar

Komeley İslami adına konuşan Ebdulsettar Mecid, "Hz. Muhammed adına operasyon yaptıkların söylüyorlar ancak saldırılarda savunmasız kadın ve çocukları öldürüyorlar. Türk devletinin saldırılarını kınıyoruz. Bu saldırı uluslararası tüm yasalara aykırı bir saldırıdır" dedi.

Yekgirtu: Rojava kahramanlarnı selamlıyoruz

Yekgurtu adına konuşan Dr. Şêrko Cewdet ise, “Rojava kahraman ve fedailerini selamlıyoruz, Türk devletinin işgal saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Din ve ideolojilerin insanları öldürmek için kullanılmasını kınıyoruz. Bu hiçbir şekilde kabul edilemez. Bölgesel parlamentomuz Rojava’ya yardım için acil bir karar almalı” dedi.

Alınan kararlar

Konuşmaların ardından Güney Kürdistan Parlamentosu, 12 maddelik karar listesi yayınladı. Parlamentonun aldığı kararlar şunlar:

"1. Kürdistan Parlamentosu barışçıl bir çözümü destekliyor.

2. Saldırı ve işgali kınıyor ve sivil halkın can ve mallarının korunmasını talep ediyor.

3. Kürdistan Parlamentosu Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve uluslararası güçlerden hızla barışçıl bir çözüm bulmaları için çağrı yapıyor.

4. Kürdistan Bölge Hükümeti uluslararası kurumlarla savaştan ötürü göç edip Güney Kürdistan’a sığınan insanlar için yardım çalışmalarına hazırlık yapmalı.

5. Kürdistan Bölge Hükümeti ve Başkanı ve Irak merkezi yönetimi barışçıl bir çözümün gelişmesi için ortak hareket ederek, uluslararası güçleri harekete geçirmeli.

6. Irak merkezi hükümetinden Kürdistan Bölgesine göç edenlere yardım edilmesi için Kürdistan Bölge Hükümetine yardım etmesini talep ediyoruz.

7. Kürdistan Bölgesindeki tüm yabancı misyonlar ve büyükelçiliklerden Rojava’nın durumu karşısında duyarlı olmaları, saldırı ve talanın önüne geçilmesi için çaba içinde olmalarını istiyoruz.

8. Kürdistan Parlamentosu Rojava’ya yardım için ulusal düzeyde bir kampanya başlatacak.

9. Kürdistan parlamentosu, Afrin’de cihatçı gruplar tarafından yapılan soykırım ve katliamların Serêkaniyê, Girê Spî ve Rojava'nın diğer bölgelerinde yaşanmamasını istiyor.

10. Suriye ve Kürt halklarının yasalara uygun bir şekilde uluslararası platformlarda sorunlarını çözmeye hakları var

11. Kürdistan Parlamentosu Rojava’daki siyasi parti ve taraflardan çelişkilerini bir tarafa bırakarak yeni bir sayfa açmalarını talep ediyor.

12. Kürdistan Parlamentosu ABD güçlerinin bölgeden çekilerek, saldırıların başlamasından sonra DAİŞ ve benzeri terör örgütlerinin tekrar canlanabileceği konusunda uluslararası güçlerin dikkatini konuya çekiyor."