رفتن به محتوای اصلی

Kürdistan Parlamentosu’nda Rojava’ya güç gönderilmesi tartışılıyor

Kürdistan Parlamentosu’nda Rojava’ya güç gönderilmesi tartışılıyor
Güney Kürdistan Parlamentosu Peşmerge ve İç Güvenlik Komisyonu Başkan Yardımcısı YNK Milletvekili Osman Sederi, Kürdistan Parlamentosu’nun Peşmerge güçlerini Rojava’ya göndermek için karar çıkarması gerektiğini söyledi. Sederi, “Ben bir parlamenter olarak Rojava’da savaşmaya hazırım” dedi.
posted onOctober 14, 2019
noدیدگاه

Kürdistan Bölge Yönetimi Parlamentosu Peşmerge ve İç Güvenlik Komisyonu Başkan Yardımcısı, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Milletvekili Osman Sederi, Kürdistan Parlamentosu’nun Türk devletini kınamasının yetmediğini, Peşmerge güçlerini Batı Kürdistan’a (Rojava) göndermek için karar çıkarması gerektiğini söyledi. Sederi, “Ben bir parlamenter olarak Rojava’da savaşmaya hazırım” dedi.

Kürdistan Parlamentosu’nda bir grup milletvekili, Türk devletinin Rojava’ya yönelik sürdürdüğü işgal harekâtını görüşmek üzere parlamentoyu acil toplantıya çağırdı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan YNK Milletvekili Osman Sederi, bir grup parlamenterle birlikte, Türk devletinin harekâtını görüşmek amacıyla parlamentoyu acil toplantıya çağırdıklarını söyledi.

Sederi, “Parlamentonun bu konuda ciddi kararlar alması gerekiyor. Çünkü Türk devletinin Rojava’daki Kürtlere saldırmasının hiçbir haklı gerekçesi yok” dedi.

Kürdistan Parlamentosu’nun “operasyonu resmi bir açıklama ile kınaması” gerektiğini dile getiren YNK’li vekil, “Kınamak da yetmez. Parlamento’nun Rojava’ya güç göndermek için karar çıkarması gerekiyor. Ben bir parlamenter olarak Rojava’da savaşmaya hazırım” diye konuştu.

PDK: Rojava konusunda ortak bir tavır sergilenmesi gerekiyor

Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) Grup Başkanı Omid Hoşnaw ise Parlamento’nun yasalara göre hareket etmesi gerektiğini hatırlatarak, Rojava konusunda ortak bir tavır alınması gerektiğini ifade etti.

Rojava’ya askeri güç gönderme önerisi hakkında Hoşnaw, “Ulusal hisler başka gerçekler başka. Yasalar böyle bir karar almamıza izin veriyor mu? Böyle bir karar başka bir ülkenin içişlerine müdahale anlamına gelmez mi? Türkiye’nin saldırısı başka bir ülkeye müdahale anlamına geliyor. Biz bu durumda Türkiye ile savaşabilir miyiz? Dolayısıyla yasalar çerçevesinde bir karar almalıyız” diye konuştu.  

Kürdistan Parlamentosu, 2014’te DAİŞ saldırılarına karşı Rojava’nın Kobani kentine peşmerge gönderilmesi yönündeki kararı onaylamıştı.   

Partiler Rojava konusunda hemfikir

Kürdistan Parlamentosu Peşmerge ve İç Güvenlik Komisyonu Başkanı, Değişim Hareketi (Goran) parlamenteri Şahewan Rauf da parlamentodan böyle bir oturum talep ettiklerini söyledi.

Rauf, Rojava’ya güç gönderme konusunda Bağdat hükümetine danışılması gerektiğini belirterek, “Son kararı Kürdistan hükümeti vermeli” dedi.

Komel: Parlamento Rojava’ya bir heyet göndermeli

İslami Topluluk (Komel) Grup Başkanı Abdulsettar Mecid de, “Kürdistan Parlamentosu’nun acilen Rojava’ya bir heyet göndermesi gerekiyor. Heyet gidip olayları yerinde incelemeli ve Parlamento buna göre resmi bir tavır almalı” önerisinde bulundu.

Yekgirtu: Toplanmayı olumlu buluyoruz

İslami Birlik (Yekgirtu) Grup Başkanı Serko Cevdet, parlamentonun “Rojava” gündemi ile toplanmasını doğru bulduklarını belirterek, “Bu oturumda Parlamentonun tavrı hakkında bir karar çıkacak” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Rûdaw