رفتن به محتوای اصلی

İran rejiminin duyarsızlık raporu: 2 ayda bin 300 kişi trafik kurbanı

İran rejiminin duyarsızlık raporu: 2 ayda bin 300 kişi trafik kurbanı
İran'da 21 Haziran'dan bu yana meydana gelen trafik kazalarında bin 300 kişinin hayatını kaybettiği, 16 bin 700 kişinin de yaralandığı bildirildi. Büyük bir ekonomik krize rağmen İran rejiminin kaynakları dış ülkelerdeki silahlı gruplara aktarmasından dolayı bozulan yolların onarılmaması, kaza artışlarının gizli ve en büyük sebebi olarak gösteriliyor.
posted onAugust 24, 2019
noدیدگاه

İran İslam Cumhuriyeti’nde 21 Haziran'dan bu yana meydana gelen trafik kazalarında bin 300 kişinin hayatını kaybettiği, 16 bin 700 kişinin de yaralandığı bildirildi.

İran rejimi Emniyeti Trafik Şube Müdür Yardımcısı Eyüp Şerafeti, 21 Haziran - 23 Ağustos tarihlerinde ülke genelinde yaşanan trafik kazalarında bin 300 kişinin öldüğünü, 16 bin 700 kişinin yaralandığını belirtti.

Geçen yılın aynı dönemine göre trafik kazalarındaki can kaybının yüzde 40 arttığına dikkati çeken Şerafeti, kazaların nedeninin aşırı hız, hatalı sollama, dikkatsizlik veya uykusuz araç kullanma olduğunu söyledi.

İran Emniyeti Trafik Şube Müdürü Kemal Hadiyanfer de geçen hafta yaptığı açıklamada, ülkedeki 11 milyon 500 bin motosikletten 6 milyonunun plakasız olduğunu ve 4 milyon kişinin ehliyetsiz motosiklet kullandığını belirterek, bu durumun  trafik için önemli bir tehlike oluşturduğunu vurgulamıştı. 

Ülkenin önde gelen otomotiv şirketi SAIPA'nın ürettiği Pride model otomobillere yeni yıldan itibaren trafiğe çıkış izni verilmemesi ve üretiminin durdurulması gerektiğini savunan Hadiyanfer, "Otomotiv üreticileri dar gelirli vatandaşlar için ucuz ve güvenli araç üretmeli. Ucuz araç üretemiyorlarsa daha güvenli olan otomobillerin fiyatlarını indirsinler. Bu şekilde yoksul kesimler de güvenli otomobillere binebilir." değerlendirmesinde bulunmuştu.

İran rejim yetkilileri kazaların artışını mevcut gerekçelerle açıklamak, gerçekçi değil. İran’da yaşanan ekonomik krizden dolayı yıllardır yol onarım çalışmaları yapılmamakta. Büyük bir ekonomik kriz yaşanmasına rağmen rejimin kaynakları dış ülkelerdeki silahlı gruplara aktarmasından dolayı bozulan yolların onarılmaması, kaza artışlarının gizli ve en büyük sebebi olarak gösteriliyor.