رفتن به محتوای اصلی

INTERPOL Salih Müslim ile diğer Kürt liderlerin ‘kırmızı bülten’ini iptal etti

INTERPOL Salih Müslim ile diğer Kürt liderlerin ‘kırmızı bülten’ini iptal etti
PYD eski Eş Genel Başkanı Salih Müslim ile aralarında PKK üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu Kürt liderler hakkında INTERPOL tarafından çıkartılan kırmızı bültenler iptal edildi. Türkiye tarafından daha sonra gönderilen 352 talep de INTERPOL tarafından kabul edilmedi.
posted onJuly 22, 2019
noدیدگاه

Türkiye’nin talebi doğrultusunda Batı Kürdistan’daki (Rojava) Demokratik Birlik Partisi (PYD) eski Eş Genel Başkanı Salih Müslim ile aralarında Kürdistan İşçi Partisi (PKK) üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu birçok Kürt lider hakkında INTERPOL tarafından çıkartılan kırmızı bültenler iptal edildi. Türkiye tarafından daha sonra gönderilen 352 talep de INTERPOL tarafından kabul edilmedi.

13 Mart 2016’da Türkiye’nin başkenti Ankara’da Türk askeri yetkililerine karşı gerçekleştirilen saldırıya ilişkin PYD eski Eş Genel Başkanı Salih Müslim’in yanı sıra PKK üst düzey yöneticilerinden Cemil Bayık, Murat Karayılan ve birçok Kürt lider hakkında Türkiye’de dava açılmış, ancak Mahkeme yargılama sürerken 144 kişinin dosyasını ayırarak, kırmızı bülten talebiyle, INTERPOL’e göndermişti.

Salih Müslim ve diğer Kürt liderler hakkında önce kırmızı bültenle arama kararı çıkarıldı. Ancak INTERPOL sonra kırmızı bülteni iptal etti. İNTERPOL bu sırada yapılan 352 kişi hakkındaki başvuruyu da işleme sokmadan reddetti.

Dava avukatı Mahmut Vefa: INTERPOL artık Türkiye’yi ciddiye almıyor

INTERPOL’ün kararını Amerika’nın Sesi’ne değerlendiren dava avukatlarından Mahmut Vefa, INTERPOL’ün Türkiye’nin taleplerini ciddiye almadığını söyledi.

 Vefa, “İnterpol merkezi artık Türkiye'nin gönderdiği kırmızı bülten taleplerini çok ciddiye almıyor, dayanaksız ve mesnetten uzak buluyor. Türkiye uluslararası hukuk açısından büyük bir handikapın içerisinde, bu Türkiye açısından utanç verici. Bu konularda daha hukuki çerçeve içerisinde kalınmalı. Her siyasi muhalifin ya da farklı siyasi görüşteki insanların kırmızı bültenle aranması taleplerinin, uluslararası hukuk kurallarına dayandırılması gerekiyor. Türkiye keyfi bir şekilde davranıyor, hukuk kurallarına dikkat etmeden başvuruyor. Bu nedenle INTERPOL Türkiye'nin başvurularının büyük çoğunluğunu reddediyor. Son gelen yazıya göre 500 civarında başvuru reddedilmiş durumda. Türkiye'nin terörist olarak gördüğü çok sayıda kişinin uluslararası hukuk ve siyaset açısından terörist görülmediklerini, terörist aktivite içinde olmadıkları gösteren bir kanıttır” dedi.