رفتن به محتوای اصلی

'Kürt Gazeteciler Günü' kutlu olsun

'Kürt Gazeteciler Günü' kutlu olsun
Tüm baskılara rağmen süre gelen Kürt basını 121 yaşında
posted onApril 22, 2019
noدیدگاه

Tüm baskılara rağmen süre gelen Kürt basını 121 yaşında

Kürt gazeteciliğinin başlangıcı olarak bilinen ilk Kürtçe gazete Kürdistan’ın yayınlanmasının üzerinden tam 121 yıl geçti.
Ardan geçen yüzyıla rağmen dört parça Kürdistan'ındaki Kürt medyası ve gazetecilerine yönelik baskılar devam ediyor.

Tüm baskı, engelleme ve yasaklara rağmen Kürt gazeteciliği varlık mücadelesini sürdürüyor.
Mikdat Mithat Bedirhan, Kürt gazeteciliğinin temelini 121 yıl önce 22 Nisan 1898’de, Mısır’ın başkenti Kahire’de “Kürdistan” gazetesi ile attı. İlk sayısı çıkan gazete, sadece dört sayfadan oluşuyordu ve sadece 31 sayı çıkabildi. 10 Nisan 1902’de yayın hayatına son verdikten sonra ise hiçbir zaman sadece 4 sayfa ve 31 sayıdan ibaret olmadı. Yayınlanması, Kürtçe dili açısından milat sayıldı. Ve gazetenin ilk sayısının çıkarıldığı 22 Nisan, Kürdistan Bölgesi’nde “Kürt Gazetecilik Günü” olarak ilan edildi. Başka ülkelerde yaşayan Kürt gazeteciler de bugünü böyle kabul ettiler.

Kürdistan gazetesi Cenevre, Londra gibi Avrupa şehirlerinde yayınını sürdürür. 1'den 5'inci sayıya kadarki nüshaları çok zor koşullarda Mısır'da Kahire’de, 6'dan 9'uncu sayıya kadar İsviçre'nin Cenevre şehrinde, 20'den 23'üncü sayıya kadarki nüshaları tekrar Kahire'de, 24'üncü sayı Londra'da, 25'ten 29'uncu sayıya kadar Güney İngiltere'nin Folkston şehrinde ve 30 ve 31'inci sayıları da yine Cenevre'de yayınlanır.

Gazetenin toplam olarak yayınlanan 31 sayısından 2'sinin halen kayıp olduğu biliniyor. Her sayısı 2000'e yakın baskı yapan gazete, bölgede gizli bir şekilde dağıtılıyordu. Osmanlı devleti gazeteyi yasaklamasının yanında, gazeteyi okuyanları da cezalarla yüz yüze bırakıyordu.

Kürdistan'ın dört parçasında Kürt gazeteciler tüm baskı ve tehditlere rağmen halka gerçek haberleri ulaştırmaya çalışıyor.