رفتن به محتوای اصلی

Cemil Bayık: PKK olmasaydı da Türkiye Rojava’ya saldıracaktı

Cemil Bayık: PKK olmasaydı da Türkiye Rojava’ya saldıracaktı
posted onJanuary 31, 2022
noدیدگاه


KCK Eş Başkanı Cemil Bayık, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik operasyonlarına ilişkin, “Türk devlet yetkilileri Kuzey Irak'ta yaptıkları hatayı, Kuzey Suriye’de tekrarlamayacaklarını defalarca söylediler. PKK olmasaydı da Türk devleti bu saldırıları yapacaktı” dedi.

KURDISTAN REPORT sitesinin sorularını yanıtlayan Bayık, Güneybatı Kürdistan’a (Rojava) ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 Türk devletinin, Kürtlerin Rojava’da statü kazanmasını engellemek için saldırılar gerçekleştirdiğini savunan Bayık, “Türkiye, Kürtlerin varlığını inkar ediyor ve hiçbir hakkını tanımıyor. Rojava'daki demokratik sistem, Türkiye'deki Kürtlere örnek teşkil ediyor. Bu durum, Türk devletinin mevcut soykırım inkar sisteminin devamını imkansız hale getirdiği için Rojava’ya saldırmaya karar verdiler” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Rojava’daki operasyonlarının gerçek nedeninin PKK olmadığını vurgulayan Bayık, “PKK olmasaydı da Türk devleti bu saldırıları yapacaktı. Türk devletinin temsilcileri, Kuzey Irak'ta yaptıkları hatayı, Kuzey Suriye'de Kuzey tekrarlamayacaklarını defalarca söylediler. Dolayısıyla Türk devletinin Rojava'ya saldırı yapmasının nedeni Kürt düşmanlığıdır. Bu saldırılarla Kürtlerin statü kazanmasını engellemeye çalışıyor” dedi.

KCK Eş Başkanı, Türkiye’nin Rojava’da bazı ek alanlara askeri operasyonlar düzenlemek istediğini, bu talebini ABD ve Rusya ile paylaştığına dair bilgi sahibi olduklarını sözlerine ekledi.