رفتن به محتوای اصلی

Urmiye Cezaevi isyanında 15 mahkum yaralandı

Urmiye Cezaevi isyanında 15 mahkum yaralandı
Dün Urmiye Merkez Cezaevi’nde bir tutuklunun haksız uygulamaları protesto etmek amacıyla bedenini ateşe vermesi ardından cezaevinde çıkan isyanda 15 mahkumun yaralandığı ve bazılarının durumunun ciddi olduğu bildirildi.
posted onNovember 29, 2020
noدیدگاه

Doğu Kürdistan’ın (Rojhelat) Urmiye kentindeki Urmiye Merkezi Cezaevi’nde dün bir tutuklunun haksız uygulamaları protesto etmek amacıyla bedenini ateşe vermesi ardından cezaevinde çıkan isyanda 15 mahkumun yaralandığı bildirildi.

Rojhelat İnsan Hakları Örgütü Hengaw’ın aktardığı bilgilere göre dün gerçekleşen isyan sırasında İran rejiminin cezaevine güç takviye etmesi sonrası yaşanan çatışmalarda 15 mahkum yaralandı. Yaralı mahkumların Urmiye’deki hastanelere gönderildiği ve buralarda tedavi altına alındıkları aktarıldı.

Yerel kaynaklara dayandırılan Hengaw açıklamasında, yaralanan 15 mahkum içerisinde durumu ağır olanların da olduğu kaydedildi.

Urmiye’den olayla ilgili bilgi aktaran yerel bir kaynak, cezaevindeki isyan ardından cezaevi yönetiminin hapishanedeki tüm telefon görüşmelerini iptal ettiğini, bu yüzden isyanla ilgili sağlıklı bilgi alamadıklarını söyledi.

Yaralanan 15 mahkum dışında hafif şekilde yaralanan mahkumların da olduğu ancak bu mahkumların hastanelere sevk edilmeyip cezaevinde tedavi edildikleri aktarılırken İran rejim yetkilileri, isyanla ilgili bilgi paylaşımında bulunmamanın yanı sıra yaralanan 15 mahkumun isimlerini dahi kamuoyuna açıklamadı.

Dün, Urmiye Merkez Cezaevi’nde Hucet Kazimnejad isimli Kürt mahkum, İran rejiminin cezaevinde gerçekleştirdiği haksız uygulamaları ve cezası dolmasına rağmen cezaevi idaresi tarafından tahliye edilmemesini  protesto etmek amacıyla bedenini ateşe vermişti. Vücudunun büyük bir bölümü yanan Hucet Kazimnejad yaralı olmasına rağmen cezaevi güvenlik mensuplarının kendisine işkence etmesi ardından mahkumlar isyan başlatmıştı.

Cezaevinin bazı bölümlerini ateşe veren mahkumlar ile onlara müdahale etmek isteyen gardiyan ve diğer cezaevi güvenlik birimleri arasında çatışma yaşanmıştı. İsyanın büyümesinden korkan İran rejimi, cezaevine dışarıdan güç takviye etmişti.

Bu gelişme ardından İran rejiminin cezaevine takviye ettiği rejim askerlerinin mahkumlara müdahale ettiği, bine yakın mahkumu gözaltına aldığı ve bu mahkumlara aşırı şiddet uyguladığı aktarılmıştı.