رفتن به محتوای اصلی

ABD Çinli TikTok ve WeChat’i yasakladı

ABD Çinli TikTok ve WeChat’i yasakladı
ABD yönetimi, Çin’nin kötü niyetle ABD vatandaşlarının kişisel verilerini topladığı gerekçesiyle Çin menşeli mesajlaşma uygulaması WeChat ile video paylaşım uygulaması TikTok’u 20 Eylül itibariyle yasakladığını duyurdu.
posted onSeptember 19, 2020
noدیدگاه

ABD Ticaret Bakanlığı, Çin menşeli mesajlaşma uygulaması WeChat ile ByteDance şirketine ait video paylaşım uygulaması TikTok işlemlerinin 20 Eylül pazar gününden itibaren ABD'de yasaklanacağını duyurdu.

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, kararın, "Çin'in, kötü niyetli olarak ABD vatandaşlarının kişisel verilerini toplamasıyla mücadele etmek" amacıyla getirildiğini bildirdi.

Bu tarih itibarıyla adı geçen uygulamaların akıllı telefonlara indirilmesi yasaklanıyor.

Washinton yönetiminden daha önce yapılan açıklamada, WeChat'in iletişim amaçlı kullanılmasının ve indirilmesinin yasaklanmayacağı bildirilmişti.

Ayrıca aplikasyondaki mesajlaşma, yasak nedeniyle doğrudan ya da dolaylı olarak engellenebilse de mesajlaşma için kullanan kişiler cezaya tabi olmayacak.

Ticaret Bakanlığı yetkilileri, yasağın pazar günü geç saatlerde yürürlüğe gireceğini ama yine de son sözü Başkan Donald Trump'ın söyleyeceğini vurguladı.

ABD'de 100 milyon TikTok kullanıcısı var

Çinli video uygulaması TikTok’un sahibi ByteDance, ABD operasyonları için Oracle ile görüşme halinde.

Çinli şirket, Amerikalı firmalarla görüşmelerde, Washington'ın ABD'li kullanıcıların veri güvenliğiyle ilgili endişelerini gidermek amacıyla TikTok Global'i oluşturmak için tekliflerde bulunuyor. Ancak sonuç alınabilmiş değil.

Reuters'ın haberine göre bakanlık yetkilileri, TikTok'un ABD'deki faaliyetlerinin 12 Kasım'a kadar devam edeceğini kaydetti.

Bu da BytDance'a, bu süreye kadar herhangi bir firma ile anlaşabilmek için ek süre imkanı anlamına geliyor.

Bakanlık söz konusu adımın, "Bu uygulamalara erişimi ortadan kaldırmak ve fonksiyonlarını önemli ölçüde azaltmak suretiyle ABD'deki kullanıcıları (Çin'in veri toplama faaliyetinden) koruyacağını" dile getirdi.

ABD'de 100 milyon civarında TikTok kullanıcısının bulunduğu belirtiliyor.